hamburger

Jeśli masz ochotę za potrawę rodem z Ameryki, wypróbuj udoskonaloną recepturę na zdrowy i jednocześnie szybki fast food. Przyrządź domowego burgera, a do tego smaczne chrupiące frytki. Potrawa z pewnością ucieszy Twoich bliskich.

Jedząc pysznego domowego hamburgera, poczujesz się jak na jednym z amerykańskich przyjęć. Teraz sprawdź naszą recepturę na burgera z frytkami.

Hamburger z frytkami – przepis

Składniki:

bułki do burgerów (lub zwykłe kajzerki)
1 jajko
1 łyżka oleju
ostra papryka
400 g mielonego mięsa wołowego
musztarda
6 sporych ziemniaków
3 ogórki konserwowe lub kiszone
sól, pieprz
1 duża cebula
czerwona cebula
ser żółty w plastrach (wg uznania)
keczup
1 pomidor
1 łyżeczka musztardy
majonez
świeża sałata lodowa lub masłowa

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki, pokrój je w całkiem grube paski, a następnie umieść w rondelku z wodą i gotuj kwadrans. Blachę do piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, a potem rozłóż na niej ziemniaki posypane przyprawami i skropione małą ilością oleju. Następnie wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz ok. 18 min. Przygotuj burgery. W tym celu pokrój cebulę i podsmaż na rozgrzanym oleju do zarumienienia. W misce umieść mięso wołowe i starannie zmieszaj z podsmażoną cebulą, szczyptą ostrej papryki, jajkiem i resztą przypraw. Z powstałej masy uformuj burgery, wlej na patelnię olej, a gdy się rozgrzeje, układaj kotlety i smaż z każdej strony.

Możesz je także upiec w piekarniku (temp. 190°C, termoobieg, po 5 min z każdej strony). Gotową potrawę odstaw do wystudzenia. Pokrój ogórka, czerwoną cebulę i pomidora na plastry. Przekrój na pół bułkę, posmaruj ją majonezem z obydwu stron, a potem umieść burgera, następnie plaster ogórka, pomidora i cebuli. Opcjonalnie możesz dodać żółty ser. Dodaj trochę musztardy i keczupu, potem połóż sałatę i przykryj drugą połówką pieczywa. I hamburger gotowy!

Dodatki do burgera

Burgera możesz podawać z frytkami lub z lekką sałatką. Do jej zrobienia użyj pomidorków koktajlowych, listków sałaty, szczypty pieprzu, soli, ziół prowansalskich oraz odrobiny oliwy lub śmietany. Wszystko połącz w jednej misce i znakomity dodatek do domowego burgera jest gotowy.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna