Zupa pomidorowa jest jedną z najlepszych propozycji na względnie szybki, a już na pewno przepyszny obiad. Przygotowując ją według poniższego przepisu możemy być pewni, że zadowolona będzie cała rodzina!
Składniki:
rosół lub bulion warzywny
700 ml domowego przecieru pomidorowego lub kupnej pomidorowej passaty
200 ml kwaśnej śmietany 18%
200g ugotowanego białego ryżu
natka pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Podgrzewamy bulion warzywny lub rosół i dodajemy do niego przecier pomidorowy. Całość mieszamy, następnie dodajemy śmietanę. Najlepiej jest wlać ją do kubka, dodać odrobinę ciepłej zupy, wymieszać i dopiero dolać do garnka.
Na koniec wystarczy doprawić pomidorową solą i pieprzem, a także dodać wcześniej ugotowany ryż. Kiedy zupa wyląduje na talerzu, warto dodać łyżkę śmietany i posiekaną natkę pietruszki.