Nie chcesz chorować? Zakwaś żołądek

REKLAMA

Obniżona odporność, wzdęcia, zgaga, alergie, problemy skórne, bóle głowy, a także bezsenność mogą być skutkiem niedokwaszenia żołądka. Tak zwana niedokwasota żołądka w dłuższej perspektywie może się przyczynić do poważnych schorzeń, takich jak niedokrwistość z niedoboru żelaza, a nawet nowotwór złośliwy. Dlatego ważna jest odpowiednia diagnoza, a następnie podjęcie działań prowadzące do zakwaszenia żołądka (wyłącznie pod kontrolą i wedle zaleceń lekarza, np. gastrologa).

Prawidłowe pH żołądka wynosi 1-1,5, a dla właściwego trawienia pokarmów, powinno zostać silnie kwaśne. Jest to niezbędne, by żołądek dobrze trawił wszystkie substancje (szczególnie białka) i wchłaniał witaminy. Pod wpływem wielu czynników (bakterie, infekcje, nowotwory, stres, papierosy), zaburzona może zostać funkcja wytwarzania kwasu solnego przez układ trawienny. Jeśli tego kwasu jest za mało, niestrawione białko wędruje do jelita cienkiego, trafia również do krwi. Dobrze strawione białko organizm wykorzystuje do budowy mięśni, produkcji hormonów, enzymów czy ciał odpornościowych. Niestrawione natomiast jest traktowane jak intruz i organizm je zwalcza. Konsekwencją są alergie czy reumatoidalne zapalenie stawów.

REKLAMA

Żołądek zakwasza pożywienie gorzkie, kwaśne i słone. Przed jedzeniem lub w trakcie posiłku pij witaminę C (ok. 1 g) – uwalnia ona żelazo i zakwasza żołądek. Możesz również 15 minut przed posiłkiem wypijać pół szklanki soku z cytryny, ale bez wody, lub pół szklanki wody z 2 łyżeczkami octu jabłkowego. Zakwaszeniu żołądka służy również prawidłowa dieta: przyjmowanie pokarmów, suplementów diety, witamin i minerałów zakwaszających żołądek (głównie kwaśnych i gorzkich), unikanie potraw absorbujących duże ilości kwasów żołądkowych (np. tłustych, smażonych mięs, a także innych produktów z dużą zawartością białka), a także nawodnienie organizmu (należy pić od 1,5 do nawet 2,5 litra wody dziennie). Aby przekonać się, czy poziom zakwaszenia w twoim żołądku jest prawidłowy, wypij na czczo pół szklanki wody z połową łyżeczki sody oczyszczonej i odlicz czas do pierwszego odbicia. Jeśli w ciągu 2 minut Ci się nie odbije to znaczy, że żołądek jest niedokwaszony.

Podziel się: