Nie lubisz karpia? Postaw na dorsza na pierzynce z batatów!

REKLAMA

Wigilia świąt Bożego Narodzenia większości kojarzy się z potrawami, które jadamy tylko raz w roku. Jedną z nich jest karp. Nie każdy jednak lubi ten gatunek ryby lub chce odmienić nieco wigilijne menu. Warto wybrać dorsza, a do niego przygotować puree z batatów.

Składniki:
500 g filetu z dorsza
3 duże bataty
1 por
3 łyżki oliwy
¼ szklanki mleka
Szczypta kurkumy
Szczypta słodkiej papryki
Sól i pieprz

REKLAMA

Pierwszym krokiem jest obranie i ugotowanie batatów – należy wrzucić je do garnka z wodą, posolić i gotować, aż zmiękną. Por należy drobno posiekać i podsmażyć. Po ugotowaniu batatów trzeba odlać wodę, dołożyć por, dolać mleka i wszystko zblendować na gładką masę. Teraz czas na przygotowanie ryby. Najpierw filety należy umyć i osuszyć – najlepiej ręcznikiem papierowym. Później trzeba posypać je solą i pieprzem i smażyć do zarumienienia na rozgrzanej na patelni oliwie. Pod koniec smażenia można doprawić kurkumą i papryką. Na talerz należy najpierw wyłożyć puree z batatów, a na nie wykładać usmażoną rybę.

Podziel się: