Niektórzy nie powinni go spożywać. Skutki mogą być katastrofalne

Imbir

Imbir ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można go dodawać do deserów, jak i do dań wytrawnych. Często sięgamy po imbir, ponieważ może pomóc w niektórych przypadłościach. Ma działanie przeciwwymiotne, bakteriobójcze i rozgrzewające organizm. Okazuje się, że przyprawa nie powinna być spożywana przez niektóre grupy ludzi. Przeciwwskazaniem do jego stosowania są także zbliżające się operacje i schorzenia.

   

Imbir to wyjątkowy korzeń, który jest stosowany przez ludzi na całym świecie. Mało kto pomyślałby, że istnieją przeciwwskazania do jego spożywania. Niektóre osoby powinny go całkowicie wykluczyć z diety, gdyż skutki spożycia mogą być rozpaczliwe.

Imbir – dlaczego niektórzy nie powinni go spożywać?

Imbiru nie powinny jeść kobiety w okresie ciąży, gdyż korzeń zawiera związki mogące przyczynić się do przedwczesnych skurczy, co może znacznie przyspieszyć poród. Dotyczy to przede wszystkim trzeciego trymestru ciąży. Ponadto, przyprawa nie powinna być jadana przez ludzi z chorobami krwi. Imbir zaburza aktywność leków, które podnoszą krzepliwość krwi. To może być niebezpieczne dla osoby z hemofilią, ponieważ jeśli dojdzie u niej do urazu, wówczas może się ona wykrwawić.

   

Imbiru nie zaleca się też osobom z cukrzycą oraz nadciśnieniem. Przyprawa zmniejsza ciśnienie krwi, a to powoduje, że insulina, betablokery i medykamenty przeciwzakrzepowe mogą działać mniej skutecznie. Korzeń pobudza produkcję żółci, w związku z tym nie mogą po niego sięgać osoby, które cierpią na kamicę żółciową. Jednak, to nie zmienia faktu, że w razie braku jakichkolwiek przeszkód, warto włączyć go do swojej diety.

Źródło: Twoje Nowinki

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News