Nieznane właściwości syropu z majeranku. Zrobisz go w kilka minut

syrop z majeranku

Majeranek to niepozorna przyprawa, którą powszechnie dodaje się do wielu dań. Oprócz niezwykłych atutów smakowych ma mnóstwo pożytecznych substancji odżywczych. Do niektórych potraw dodatek majeranku jest wręcz wskazany. Jak się okazuje, popularną przyprawę można z sukcesem przeistoczyć w zdrowotny syrop.

   

Majeranek zwykle stosujemy w postaci suszonej, ale niekiedy zdarza się, że stawiamy na świeżą formę. Bez względu na upodobania, majeranek to jedna z najbardziej zauważalnych przypraw. Często wzbogaca się nim potrawy ciężkostrawne np. bigos, tłuste mięsa lub warzywa strączkowe, i to nie bez przyczyny.

Dodanie szczypty majeranku do ciężkich dań, pomaga bez problemu rozprawić się z dolegliwościami trawiennymi. Jednak to nie jedyna zaleta tej przyprawy. Gdy zrobimy z niej syrop, otrzymamy domowy specyfik na katar i kaszel. Majeranek działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo oraz antyseptyczne. Skrywa w sobie przeciwutleniacze, magnez, witaminy A i C oraz wapń.

   

Gdy walczysz z przeziębieniem bądź dokucza ci niestrawność, przyprawa powinna błyskawicznie przynieść ulgę. Najlepiej sięgnij po majeranek w postaci syropu. Przygotujesz go bardzo szybko, i z prostych składników, a oto one:
200 g suszonego majeranku
4 ząbki czosnku
60 g miodu
500 ml wrzątku
sok z cytryny

Wykonanie:
Włóż majeranek do słoika. Zalej go wrzątkiem i odstaw do przestudzenia. Gdy odrobinę ostygnie, dodaj miód, zmiażdżone ząbki czosnku oraz sok z całej cytryny. Następnie, słoik mocno zakręć i pozostaw na parę godzin. Czasami nim potrząśnij. Mieszankę przelej do innego naczynia i odcedź pływające składniki np. przy użyciu sita.

   

W przypadku jakichkolwiek problemów ze zdrowiem najlepiej skonsultuj się z lekarzem, gdyż sam syrop nie rozwiąże wszystkich kłopotów zdrowotnych.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News