Od połączenia tego owocu z alkoholem można umrzeć!

Durian to kontrowersyjny owoc, który śmierdzi jak gnijąca cebula lub zgniłe jaja. Mimo tego okropnego zapachu, wiele osób uwielbia jego smak. Należy jednak bardzo uważać, bo zmieszanie go z alkoholem grozi śmiercią, a w najlepszym przypadku uszkodzeniem wątroby.

Owoc ma najeżoną kolcami zielono-żółtawą skorupkę, ma miąższ o kremowej konsystencji i delikatnie migdałowo-budyniowy smak. Można go dodawać do różnych skład lub jeść na surowo. Rośnie w Azji Południowo-Wschodniej. Tylko 10 z 20 jego odmian jest przydatnych do jedzenia.

Tego owocu nie można spożywać na pokładzie samolotów, autobusów, pociągów, a nawet pensjonatów, hoteli czy hosteli. To za sprawą, okropnego zapachu jaki wydziela. Ponadto jest bardzo niebezpieczny w połączeniu z alkoholem. Tworzy z nim śmiertelnie niebezpieczną mieszankę.

Czytaj także:  Zakażona koronawirusem fryzjerka mogła zarazić nawet 60 klientów

Jak informuje redakcja ZET, odkryli to uczeni z Uniwersytetu w Tsukuba w Japonii. Udowodnili, że ekstrakt z Duriana z uwagi na zawartość związków siarki hamuje aktywność dehydrogenazy aldehydowej. Ten enzym jest odpowiedzialny za metabolizm alkoholu w organizmie. Dzięki niemu następuje detoksykacja i usuwanie alkoholu z krwi.

Durian hamuje ten proces, w wyniku czego alkohol nie zostaje usunięty z organizmu, a to prowadzi do uszkodzenia komórek, a nawet mózgu. Może też prowadzić do upośledzenia funkcjonowania wątroby, a w skrajnych przypadkach prowadzi do śmierci.

Komentarze