Obiad bez surówki nie istnieje. Powinna ona zajmować przynajmniej 1/3 talerza. Warzywne kompozycje mają mnóstwo smaku i wartości odżywczych. Dziś odkryjesz smak surówki z marchewki na nowo. To prawdziwy bestseller! Wzbogacona o pewien owoc z ciepłych krajów, jest zdecydowanie smaczniejsza od klasyki. Przełam rutynę i stwórz wspaniały warzywno-owocowy miks z nutą egzotyki.
Obierz ze skórki i dodaj do surówki z marchewki
Tradycyjna surówka z marchewki to częsty dodatek serwowany do kotleta i ziemniaków. Warto jeszcze doprecyzować jej smak. I tutaj cała nadzieja w pomarańczy, bo to właśnie ona trafi do miski ze startym na tarce korzeniem. Oba składniki wiele łączy. Głównych podobieństw nietrudno się doszukać – to kolor (pomarańczowy) i smak (słodki). Bez innych dodatków też się nie obejdzie. Sok z cytryny umiejętnie stłumi słodycz, a oliwa i sól nadadzą smakowitości.
Surówka z marchewki w odsłonie z pomarańczą. Przepis
Lista składników:
duża, słodka pomarańcza,
3 marchewki,
1/2 cytryny,
odrobina soli,
2 łyżki oliwy z oliwek.
Wykonanie:
Myjemy i obieramy marchewki. Ścieramy je na małych oczkach tarki, a potem wrzucamy do naczynia i skrapiamy sokiem z połowy cytryny (marchewka zachowa apetyczny kolor).
Z pomarańczy usuwamy skórkę i białe błonki. Kroimy miąższ na mniejsze porcje, wyciągamy pestki (jeśli są) i dodajemy owoc do startej marchwi.
Mieszamy całość, doprawiamy solą (wzmocni słodycz dwóch głównych składników) i wlewamy trochę oliwy z oliwek. Surówkę umieszczamy w chłodziarce na pół godziny. Po tym czasie jest gotowa do podania. Smacznego.