Oprysk za grosze pokona szarą pleśń na pomidorach. 100% ochrona plonów

oprysk do pomidorów
fot. screen Youtube / @Tatyana_ogorodnica / Family Plot

Pomidory są podatne na wiele chorób, a jedną z najpowszechniejszych jest szara pleśń. Szybko się przenosi, dlatego warto zabezpieczyć przed nią rośliny, zanim zupełnie zniweczy owoce. Domowy oprysk pomoże zwalczyć zarazę i tym samym ocalić plony.

REKLAMA

Szara pleśń to choroba grzybowa wywoływana przez zarodniki Botryris cinerea. Gdy ujrzysz na liściach i łodygach pomidora znamienne siwe wykwity, masz powód do obaw. To prawdopodobnie wina pasożyta. Może zaatakować także inne rośliny np. maliny czy sałatę. Namnażaniu zarazy sprzyja m.in. nadmierna wilgoć, wysoka temperatura i mała ilość promieni słonecznych.

Oprysk prewencyjny z mniszka lekarskiego ochroni pomidory przed zarazą

Preparat ten należy zastosować przed kwitnieniem krzaczków pomidorów. Unicestwi grzyba w zarodku, nim ten zdąży się rozwinąć. Mieszaninę zrobisz z 5 l wody i 250 g mniszka lekarskiego. Liście rośliny gotuj w naczyniu wypełnionym wodą przez 60 minut, a później odstaw do wystudzenia. Przelej płyn do pojemnika ze spryskiwaczem i nanoś na chore pomidory. Jeśli jednak objawy szarej pleśni będą mocno widoczne na roślinach, oprysk z mniszka pewnie nie zadziała. Wtedy możesz skorzystać i innej opcji.

REKLAMA

Jak pozbyć się szarej pleśni? Potraktuj ją opryskiem z czosnku

Zarazę z kwiatów dekoracyjnych można zwalczyć fachowymi preparatami ze sklepu, ale jadalne rośliny warto potraktować łagodniej i przede wszystkim – bez użycia chemii. Domowy oprysk na zwalczanie choroby grzybowej działa równie skutecznie i nie jest szkodliwy dla człowieka. Z czego go przygotować?

Przeciśnij około 100 g czosnku, aby puścił sok, a potem zalej go 5 l wody i odstaw wszystko na 5 dni. Każdego dnia zamieszaj specyfik. Po upływie wyznaczonego czasu oprysk jest gotowy. Alternatywą dla czosnku jest cebula. Do zrobienia preparatu grzybobójczego potrzebujesz 250 g pokrojonego warzywa. Zanurz go w 4 litrach wody i gotuj mieszaninę, aż zacznie wrzeć. Wtedy gotuj dalej przez następne pół godziny. Odstaw do wystudzenia i pryskaj wywarem chore krzaczki.

Udostępnij: