Podstawowym narzędziem, którego nieustannie używamy w kuchni jest nóż. Aby odpowiednio spełniał on swoją funkcję powinien zawsze być dobrze naostrzony. Co ciekawe, do skutecznego naostrzenia noża ostrzałka wcale nie jest niezbędna. Jakie są zatem skuteczne sposoby na naostrzenie noży?
Tego sposobu na pewno nie znałeś
Jak się okazuje, do ostrzenia noża z powodzeniem można wykorzystać ceramiczne kubki. Wystarczy, że kubek odwrócimy do góry dnem, a następnie nóż potrzemy szybkim ruchem o brzeg naczynia. Musimy jednak pamiętać, aby nóż ułożyć pod odpowiednim kątem, a samo potarcie powtórzyć kilka razy. Nóż będzie idealnie ostry.
Nóż naostrzony w kilka chwil
Kuchenne noże możemy także skutecznie naostrzyć przy pomocy pilniczka do paznokci lub papieru ściernego. Papier lub pilniczek kładziemy na równej i twardej powierzchni, a następnie szybkimi ruchami pocieramy nóż o ich powierzchnię. Pamiętajmy jednak, aby podczas ostrzenia nie dociskać noża zbyt mocno, bowiem możemy go zniszczyć.