REKLAMA
ShareInfo.plCiekawostkiOstrzeżenie! Popularne nasiona na odchudzanie zagrażają życiu! Zakaz dodawania nasion do...

Ostrzeżenie! Popularne nasiona na odchudzanie zagrażają życiu! Zakaz dodawania nasion do jogurtów!

REKLAMA

Od kilku lat króluje trend na wykorzystanie nasion chia w dietach. Stały się hitem ze względu na swoje nadzwyczajne właściwości zdrowotne i odchudzające. Okazuje się, jednak, że w nadmiarze powodują groźne dla zdrowia konsekwencje – raka prostaty, zapalenie uchyłków w jelitach, alergie i inne niebezpieczne dolegliwości.

Szałwia hiszpańska, czyli chia to gatunek rośliny pochodzący z Meksyku i Gwatemali. Nasiona są bazą do przyrządzania dietetycznych napojów i żywności. Nasiona chia zawierają 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego i 20% białka oraz cenne dla zdrowia składniki mineralne: cynk, fosfor, żelazo, magnez wapń i witaminy: E, B1 i B3. Nasiona szałwii mają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto nie zawierają glutenu.

Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów działają dobroczynnie na organizm: spowalniają efekty starzenia, obniżają poziom trójglicerydów oraz poziom cholesterolu. Wspomagają również walkę z cukrzycą oraz poprawiają perystaltykę jelit. Działają także pozytywnie na osoby obarczone ryzykiem zawału mięśnia sercowego.

REKLAMA

Ze względu na tak bogate właściwości lecznicze i szerokie zastosowanie, nasiona szałwii hiszpańskiej stały się hitem w zdrowym odżywianiu. Koncerny wykorzystały ten trend, dodając nasiona chia do różnych produktów, podnosząc dzięki temu sprzedaż zwykłych produktów. W końcu zaczęto mówić głośno o drugiej stronie oddziaływania nasion chia na zdrowie człowieka.

Co może się stać, kiedy przedawkujemy nasiona chia? Spożywanie nasion chia w ilości większej niż 50 gramów dziennie może spowodować:

– Raka prostaty – w 2010 r. stwierdzono, że kwasy omega-3 zawierają kwas alfa-linolenowy, który podnosi ryzyko powstania raka prostaty.

REKLAMA

– Zapalenie uchyłków w jelitach – osoby, które mają problemy z jelitami, powinny unikać błonnika, którego w chia jest bardzo dużo. Ponadto nasiona zalegają w uchyłkach, powodując podrażnienie.

– Reakcję alergiczną – szczególnie osoby uczulone na orzechy i inne nasiona, muszą uważać na szałwię hiszpańską. Objawami takiej alergii są: wysypki, łzawienie, wymioty i biegunka.
– Rozrzedzenie krwi – ze względu na wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3.

– Zakrztuszenie – jeżeli nie nasączy się ich wodą, można się nimi łatwo zadławić. Suche nasiona pochłaniają płyny i powiększają swój rozmiar nawet 27 razy, tworząc żelową otoczkę, która może utknąć w przełyku.

REKLAMA

– Zaparcia, wzdęcia lub biegunka – ze względu na dużą zwartość błonnika przy jednoczesnej zbyt dużej ilości włókien roślinnych.

Chia została dopuszczona do obrotu w 2009 roku Przeprowadzono badania toksykologiczne, na podstawie których zezwolono, na dodawanie chia do pieczywa o ile, ilość ziaren w składzie nie przekroczy 5 procent. W 2013 roku Komisja Europejska rozszerzyła możliwość obecności nasion w składzie produktów do 10 procent. Później Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat o zagrożeniach wynikających z przedawkowania chia. Zakazał stosowania nasion chia w jogurtach i deserach. Ponadto, GIS stwierdził, że przed wprowadzeniem do obrotu nowej żywności zawierającej nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) potrzebne jest uzyskanie zezwolenia, a jego brak może być karany grzywną, lub ograniczeniem wolności.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
ShareInfo.pl
Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA