Anna Lewandowska i owsianka
fot. Facebook / Anna Lewandowska / Pexels

Gdy na zewnątrz jest gorąco, większość z nas nie ma apetytu. Wtedy na śniadanie najlepiej sprawdzi się coś lekkiego np. ze świeżymi owocami. Owsiankę nie tylko przyrządza się szybko – taka potrawa to bomba witaminowa, która zaopatrzy nasz organizm w cenne substancje.

Płatki owsiane to skarbnica wartości odżywczych, zawierają dużo białka, błonnika, witamin z grupy B, magnezu czy potasu. Obecne w nich cukry złożone i znaczne ilości włókna pokarmowego zaspokajają apetyt na długo. Płatki powinniśmy wprowadzić do codziennego jadłospisu, szczególnie, jeśli chcemy odżywiać się zdrowo i pragniemy, aby nasze posiłki były smaczne i lekkie. Możemy z nich stworzyć m.in. ciastka, granolę lub zaserwować w postaci pysznej owsianki. Ostatni ze specjałów często przyrządza Anna Lewandowska. Dziś mamy dla was jej przepis na smakowitą wersję owsianki z dodatkiem malin i kakao.

Owsianka z malinami i kakao – przepis Anny Lewandowskiej

Składniki:
3 szklanki mleka (może być roślinne)
łyżka konfitury z brzoskwiń
szklanka płatków owsianych
garść świeżych malin
łyżka kakao

Sposób przygotowania:
Do wysokiego naczynia wrzuć płatki owsiane, zalej je mlekiem, a następnie wsyp łyżkę kakao, zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Jeżeli nie chcesz, aby płatki zbyt mocno namiękły, odstaw naczynie z ognia po 3 minutach gotowania. Wzbogać owsiankę o konfiturę z brzoskwiń i udekoruj wszystko świeżymi malinami. Gotowe danie można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby było jeszcze smaczniejsze i zdrowsze można dorzucić do niego orzechy, wiórki kokosowe, migdały albo masło orzechowe. W owsiance dobrze sprawdzi się także kostka gorzkiej czekolady.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę