dżem z brzoskwiń
fot. Pixabay

Latem wybór sezonowych owoców i warzyw jest naprawdę ogromny. Najczęściej właśnie o tej porze roku robimy z nich przetwory, które potem umilają nam czas zimą. Niezłym pomysłem jest przyrządzenie pysznego dżemu owocowego. Ten z brzoskwiń będzie strzałem w dziesiątkę.

Owoce to dary lata, z których możemy przygotować wyśmienite przetwory. Godny polecenia jest dżem brzoskwiniowy, który będzie kapitalnym dodatkiem do naleśników, ciast albo kanapek.

Sekretem smaku tego słodkiego specjału jest dodatek cynamonu. To dzięki tej wyjątkowej przyprawie, domowy przysmak ma tak niepowtarzalny aromat!

Dżem z brzoskwiń – przepis

Składniki:
125 ml wody
1 kg brzoskwiń
1 łyżka cynamonu
ok. 60 dag cukru białego bądź trzcinowego

Przygotowanie:
Umyte brzoskwinie sparz wrzątkiem, a potem przelej chłodną wodą. Owoce obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki, równocześnie usuń z nich pestki. Brzoskwinie włóż do garnka z wodą i doprowadź do wrzenia. Regularnie mieszaj i pilnuj, aby zawartość nie przywarła do spodu. Gotuj masę kilka minut, a następnie dodaj do niej cynamon i cukier. Nieustannie mieszaj i gotuj dżem do momentu, aż owoce całkowicie się rozpadną, a dżem zgęstnieje. Jeszcze gorący smakołyk przełóż do wyparzonych słoików, po czym dobrze je zakręć. Pasteryzacja nie jest konieczna.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę