Pączki wg przepisu z 1866 r. zawsze się udają. Smażę je przez cały karnawał

pączki
fot. screen Youtube / Ольга Шобутинская

Masz ochotę na klasycznego pączka jak dawniej? Koniecznie sprawdź ponad 100-letni przepis na ten rarytas i przygotuj go samodzielnie w swojej kuchni. Stara receptura została znaleziona w książce autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Na domowe pączusie z konfiturą różaną i lukrem skusi się każdy łakomczuch.

REKLAMA

Karnawał trwa w najlepsze, a Tłusty czwartek coraz bliżej, więc mnóstwo ludzi szuka niezawodnego przepisu na idealne pączki. Jeśli ty też należysz do takich osób, skorzystaj ze starodawnej receptury pochodzącej z 1866 roku. Efekt na pewno miło zaskoczy twoje kubki smakowe.

Lepszego przepisu na pączki ze świecą szukać

Lucyna Ćwierczakiewiczowa to jedna z najbardziej znanych autorek książek kucharskich w XIX wieku. Warto dodać, że unikalna receptura zapisana w publikacji z XIX wieku minimalnie różni się od tej podanej niżej. Dawniej ludzie posługiwali się niecodziennymi miarami (kwarty, funty) i używali składników, które obecnie trudno dostać. Na szczęście dzięki nieco unowocześnionej liście składników i instrukcji przygotujesz pączki bez żadnych trudności.

Klasyczny przepis na pączki autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Składniki na pączki:
pół kg mąki pszennej,
21 g suchych drożdży lub 45 g świeżych,
150 g rozpuszczonego masła,
8 żółtek,
90 g drobnego cukru,
1/3 szklanki mleka,
1 paczka cukru wanilinowego,
250 ml śmietanki kremówki 30%,
30 ml wódki bądź spirytusu,
1/3 łyżeczki soli,
dodatkowo: konfitura z płatków róży,
smalec do smażenia.

Składniki na lukier gotowany:
160 ml wody,
sok z połowy cytryny,
25 g syropu kukurydzianego,
250 g cukru.

REKLAMA

Wykonanie:
Do naczynia przesiej mąkę i przełóż do niej suche drożdże (ze świeżych trzeba wcześniej przyrządzić rozczyn). Dodaj letnie mleko i śmietankę, żółtka, trochę soli, spirytus i obydwa cukry. Wlej jeszcze roztopione masło i składniki starannie zagniataj na zwartą masę. Ciasto wyrabiaj dłońmi przez minimum 10-15 minut, a potem umieść w naczyniu, okryj szmatką i odłóż w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Gdy masa wyrośnie, ponownie ją wyrabiaj, a następnie odrywaj nieduże porcje (ok. 50 g) i twórz z nich kule. Kładź je po kolei na stolnicy podsypanej mąką, okryj szmatką i odstaw na ok. 20-25 minut, aby trochę podrosły.

W międzyczasie zrób lukier. W rondelku połącz wodę z syropem kukurydzianym i cukrem, gotuj składniki na większym ogniu, ale ich nie mieszaj. Gdy mieszanka osiągnie temp. 118°C ściągnij naczynie z gazu i odstaw zawartość do wystygnięcia na ok. 10 minut. Potem ubijaj syrop do czasu, aż zbieleje i stanie się gęsty. Wówczas wzbogać go o sok z cytryny i znów krótko ucieraj.

Pączki drożdżowe już na pewno wyrosły. Smaż je w głębokim i mocno rozgrzanym tłuszczu (ok. 175°C), aż zbrązowieją z każdej strony. Wyjmij i wykładaj wprost na ręcznik papierowy, aby odciekły z tłuszczu. Zaraz potem do każdej sztuki wciśnij trochę konfitury i oblej wierzch pączków lukrem. Smacznego.

REKLAMA

Sprawdź też przepis na faworki drożdżowe i róże karnawałowe.

Podziel się: