Papier zwija się na blaszce? 1 trik rozwiąże problem

rozkładanie papieru do pieczenia
fot. screen Youtube / Stop and Shop

Papier do pieczenia można kupić zazwyczaj w sporych arkuszach w prostokątnym kształcie. Aby łatwiej było go transportować i przechowywać, producent zwinął go w rulon. Aczkolwiek wtedy jego użycie jest nieco trudniejsze! Arkusz przytwierdzony do formy skręca się i nie potrafi pozostać na miejscu. Nie wspominając już o tym, że trudno go dopasować do blaszki… Jak rozłożyć pergamin, aby perfekcyjnie przystawał do formy?

REKLAMA

Nie ma nic bardziej frustrującego niż sytuacja, w której papier do pieczenia zwija się na blaszce podczas rozkładania. Co zrobić, gdy taki arkusz nie może się utrzymać na formie? Nie zawsze musimy wspomagać się obciążnikami. Istnieje też metoda na to, aby pergamin był plastyczny. Nie musimy go wycinać – wystarczy, że lekko go zmoczymy, a przyklei się do każdej formy!

Jak rozłożyć papier do pieczenia?

Papier rozkładamy na foremce, a potem smarujemy go pędzlem zwilżonym w wodzie. Taki arkusz o wiele lepiej się ułoży, nie tracąc przy tym swoich właściwości. Innym trikiem jest zgniecenie arkusza (lekkie, aby go nie uszkodzić) i powtórne rozłożenie albo zwilżenie go pod strumieniem wody. Wtedy papier nie będzie już sprawiał problemów.

REKLAMA

Jeśli chcemy rozłożyć papier do pieczenia, możemy też użyć niewielkiej ilości masła lub kilku kropli oleju. Rozsmarowujemy wybrany rodzaj tłuszczu palcem na narożnikach blaszki, a następnie przykładamy papier. Będzie idealnie trzymał się blaszki.

Jak rozłożyć papier do pieczenia w tortownicy?

Niekiedy w sklepach znajdziemy arkusze w okrągłym kształcie, ale niestety wciąż są one mało popularne. Musimy jakoś sobie poradzić i prostokątnym papierem wypełnić tortownicę (koło). Jak zrobić to szybko i zręcznie?

REKLAMA

Cięcie arkusza wcale nie będzie konieczne. Dopasujemy go do wnętrza okrągłej formy poprzez wcześniejsze spryskanie go wodą. Taki papier sam bez problemu ułoży się tak, jak należy.

Podziel się: