Pascal Brodnicki zdradził jak zrobić pyszne chipsy w 15 minut

chipsy

Pascal Brodnicki udowadnia, że można jeść smacznie i jednocześnie zdrowo. Jego przepis na chrupiące i pyszne chipsy ziemniaczane to prawdziwy smakołyk i lepsza alternatywa dla gotowych sklepowych chipsów. Domowy wariant bez wątpienia spodoba się każdemu, kto lubi czasem coś przekąsić.

   

Wiele osób podczas oglądania telewizji sięga po wysokokaloryczne i niekoniecznie zdrowe przekąski (np. słone paluszki, sklepowe chipsy lub orzeszki w karmelu). Jeśli chcesz zjeść zdrową, smaczną przekąskę, która nie będzie miała w swoim składzie polepszaczy, ogromnej ilości soli, ani tłuszczów trans, przyrządź ją samodzielnie w domu. Zwłaszcza, że Pascal Brodnicki zdradził recepturę, dzięki której w kwadrans zrobisz tę apetyczną potrawę. Do przepisu najlepiej wykorzystać ziemniaki typu B lub C.

Składniki:
woda
olej do smażenia
ziemniaki
ulubione przyprawy

   

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki (o grubości ok. 2-4 mm), od razu wkładaj je do naczynia z wodą, aby pozbyć się skrobi i ochronić talarki przed ściemnieniem. Gdy pokroisz wszystkie ziemniaki, opłucz je jeszcze raz pod bieżącą wodą, a potem osusz. Plasterki włóż do frytkownicy. Urządzenie nastaw na temperaturę około 160-170°C i smaż 3 minuty. Możesz także przygotować je w większym garnku z tłuszczem sięgającym do połowy naczynia. Podczas smażenia pamiętaj, aby co pewien czas przemieszać chipsy.

Po kilku minutach wyjmij gotowe chipsy i odsącz je z nadmiaru tłuszczu. W tym celu umieść je na ręczniku papierowym. Na końcu posól i dodaj ulubione przyprawy (np. słodką paprykę, koperek, chilli, sól himalajską, sproszkowaną cebulę lub czosnek), dokładnie przemieszaj.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News