Pasta z bobu. Tak pyszna, że nie można się od niej oderwać. Przepis

Pasta z bobu
fot. Pexels

Bób to warzywo, za którym wiele osób przepada. W tym artykule radzimy, jak go przyrządzić. Zamieściliśmy również przepis na genialną pastę z bobu.

REKLAMA

Bób – jak go przygotować?
Bób sprawdzi się jako dodatek do potraw, lekka przekąska lub jako danie główne. Aby przyrządzić same pyszności z bobu, musimy go najpierw ugotować. Zagotowujemy wodę – na kilogram bobu przypada 3 litry wody i wsypujemy łyżkę soli. Opcjonalnie możemy dodać pół łyżeczki cukru. Bób powinien się gotować 15-20 minut od czasu zagotowania wody. Czas gotowania zależy także od naszych upodobań kulinarnych. Jeżeli lubimy bób lekko twardy, gotujmy go krócej, a jeśli wolimy miękki, gotujmy go trochę dłużej.
Ugotowany bób odstawmy na 10 minut. Gdy przestygnie, możesz go obrać. Bob przygotowany w ten sposób sprawdzi się w wielu recepturach. Dziś polecamy przepis na rewelacyjną pastę z bobu – wyśmienite smarowidło do chleba.

Pasta z bobu – przepis

Składniki:
2 ząbki czosnku
250 g bobu
łyżka soku z cytryny
pieprz i sól
2 łyżki oliwy z oliwek

REKLAMA

Przygotowanie:
Na początku ugotuj bób według powyższych wskazówek. Potem odstaw go do wystudzenia i obierz ze skórki. Jeśli chcesz, aby pasta z bobu była bardziej kremowa, zmiksuj bób najlepiej dwa razy. Po zmiksowaniu , dodaj do bobu oliwę, sok z cytryny i zmiażdżone ząbki czosnku, po chwili zmiksuj ponownie. Na końcu dodaj odrobinę soli, pieprzu i serwuj na grzankach wraz z kozim serem i tymiankiem.

Podziel się: