Patent Adama Małysza na idealne ogórki małosolne. Dodaje ten składnik

Adam Małysz i ogórki
fot. Facebook / Adam Małysz / Pixabay

Do głowy nie przychodzi wam żaden ciekawy pomysł na przetwory? Ogórki małosolne to chyba jedna z najtrafniejszych opcji. Adam Małysz zdradził genialny przepis na ten domowy specjał. Jeżeli chcecie go spróbować, jak najszybciej zabierzcie się do pracy. Poniżej znajdziecie przepis!

REKLAMA

Były skoczek narciarski Adam Małysz jakiś czas temu zamieścił na swoim profilu na Facebooku recepturę na ogórki małosolne. W słoiku z kiszonką znajduje się m.in. czosnek, koper, a także nietypowy składnik, którym jest papryczka chili. Ten charakterny dodatek sprawia, że warzywa mają wyrazisty i pikantny smak. Stąd też są wyśmienitą i zdrową przekąską, po którą można sięgać między posiłkami.

Ogórki małosolne wg receptury Adama Małysza

Składniki:
3 litry wody
chrzan
3 kg ogórków – najlepiej mniejsze sztuki
czosnek – część warzywa podzielić na ząbki, a część pokroić
papryczka chili – należy ją pokroić
3 łyżki soli
koper włoski

REKLAMA

Przygotowanie:
Ogórki płuczemy, a potem zalewamy zimną wodą, odstawiamy je na 3 godziny. Teraz zagotowujemy wodę w garnku i dodajemy do niej sól, zalewę odstawiamy do ostudzenia. Wszystkie słoiki porządnie myjemy, umieszczamy w nich na przemian ogórki, czosnek, chrzan, koper i papryczkę. Na końcu zalewamy wszystko przestudzoną zalewą. Przetwory odstawiamy na mniej więcej 2-3 dni. Po tym czasie można ich spróbować.

Podziel się: