Patent Okrasy na wyborną zupę kalafiorową. Ten składnik polepszy jej smak
Sezon na kalafior rozpoczął się już jakiś czas temu. Mamy dla Ciebie recepturę na obłędną zupę kalafiorową autorstwa Karola Okrasy. Mistrz gotowania wrzuca do niej 1 składnik, który zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Wychodzi po prostu wyśmienita. Sam musisz spróbować i ocenić.
REKLAMA
Kalafior to samo zdrowie
Mamy sezon na kalafior, więc sięgajmy po niego jak najczęściej. Warto przyrządzić z niego smakowite dania. Gorąco polecamy kotlety. Kalafior to moc zdrowia: zawiera wapń, magnez, potas, kwas foliowy oraz witaminy K, C i B6.
Spożywanie tego warzywa spowalnia procesy starzenia się skóry, a także przeciwdziała chorobom układu krążenia. Poza tym obniża ryzyko pojawienia się nowotworów, chroni przed zakażeniami i wspomaga układ odpornościowy. Wypróbuj przepis Karola Okrasy na mistrzowską zupę z dodatkiem aromatycznego koperku. To właśnie zielenina jest całym sekretem smaku zupy.
Przepis Karola Okrasy na zupę kalafiorową
Składniki:
kalafior
litr bulionu drobiowego
marchew
koperek
pieprz
cebula
ziele angielskie (3 szt.)
korzeń pietruszki
seler
por
liść laurowy
śmietana 12%
3 łyżki oleju
REKLAMA
Sposób wykonania:
Umyj jarzyny, potem wszystkie poza kalafiorem pokrój w kostkę i przełóż do garnka, następnie podsmażaj. Zalej warzywa bulionem i wrzuć przyprawy. Gotuj na małej mocy ognia przez 20 minut. Pilnuj warzyw, aby się zbyt mocno nie rozgotowały.
Kalafior podziel na mniejsze różyczki i przełóż do garnka. Wlej do niego śmietanę, na początku niedużą ilość. Dopraw pieprzem oraz solą. Gotuj zupę, aż różyczki nieco zmiękną (powinny zachować swą chrupkość). Dorzuć połowę koperku, a pozostałą porcję zachowaj do dekoracji. Wyłóż porcję zupy kalafiorowej na talerz i posyp resztą zieleniny. Dzięki temu danie będzie wyrazistsze w smaku i jeszcze smaczniejsze. To właśnie ten patent stosuje Okrasa.
Czytaj też: Rolowane pierogi to hit wśród szybkich obiadów. Lepsze niż tradycyjne