Rolowane pierogi to hit wśród szybkich obiadów. Lepsze niż tradycyjne

rozwałkowywanie ciasta na pierogi
fot. Pexels

Lepienie pierogów odchodzi do lamusa. Na kultowe danie jest zdecydowanie prostszy i szybszy patent. Wystarczy w przyrządzone ciasto zawinąć farsz i tyle. Koniecznie wypróbuj ten przepis. Kto wie, może już nigdy nie wrócisz do mozolnego zalepiania każdej sztuki po kolei.

REKLAMA

Nowy patent na pierogi

Decydując się na pierogi rolowane, oszczędzasz nie tylko swój cenny czas, ale i energię. Nie musisz już wykrawać krążków ciasta, a potem w każdym fragmencie układać farszu i sklejać pieroga. Teraz cała praca pójdzie o wiele szybciej i sprawniej. Nadzienie zawiniesz w ciasto bardzo szybko. Potem pozostaje Ci tylko ugotować roladę i podzielić ją na porcje.

Pierogi rolowane możesz przyrządzać w różnych odsłonach. Oprócz ruskich na pewno posmakuje Ci wariant z mięsem czy owocami.

Szybki przepis na ruskie pierogi rolowane

Składniki na ciasto:
½ szklanki gorącej wody
1 i ½ szklanki mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka oleju

REKLAMA

Składniki na farsz:
250 g białego sera
500 g ziemniaków
pieprz i sól do smaku
1 średnia cebula

Przygotowanie:
Mąkę zaparzamy gorącą wodą, dodajemy olej i sól. Wszystko mieszamy za pomocą noża, a po chwili zagniatamy rękoma gładkie i sprężyste ciasto. Tworzymy z niego kulę i odstawiamy pod przykryciem na 30 minut.

W międzyczasie robimy farsz. Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Rozgniatamy je z białym serem i dorzucamy do nich drobno pokrojoną, podsmażoną cebulę. Całość mieszamy, doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu.

REKLAMA

Po upływie 30 minut ciasto na pierogi kładziemy na podsypanym mąką blacie i cienko rozwałkowujemy. Formujemy je na kształt prostokąta. Odcinek ciasta smarujemy nadzieniem serowym, zostawiając wokół mały rant. Wszystko zawijamy w roladę, a krawędzie ciasta zwilżamy chłodną wodą, aby lepiej się skleiło.

Czystą kuchenną szmatkę zwilżamy i dobrze wykręcamy. Następnie zawijamy w nią surową roladę, a boki tkaniny zawiązujemy kuchenną nicią.

W sporym garnku zagotowujemy wodę z solą. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy do środka roladę i gotujemy przez 25 minut. Później powoli ją wyciągamy, rozpakowujemy i kroimy w plastry o grubości ok. 3 cm. Gotowe pierogi rolowane serwujemy z okrasą ze skwarek bądź cebulki. Smacznego.



Czytaj też: W tej wersji rzodkiewka wyjdzie smakowicie. Połącz ją z tymi składnikami

Podziel się: