Marzy Ci się rosół o niebywale wyrazistym smaku? Koniecznie przetestuj poniższą recepturę. Wszystkie produkty na bulion trzeba przez wrzuceniem do garnka upiec na rumiany kolor. Pieczonemu rosołowi żadna inna zupa nie dorówna.
Jak przyrządzić pieczony rosół?
Robi się go podobnie jak tradycyjny wariant zupy. Jarzyny i mięso wystarczy rozmieścić na blasze i wstawić do piekarnika na godzinę. Po tym czasie wszystkie produkty nabiorą apetycznego aromatu, który potem uwięziony zostanie w bulionie. Dzięki ostrej papryczce chilli rosół nabierze charakteru.
Przepis na aromatyczny pieczony rosół
Składniki:
3 l wody
2 kg tuszki z kurczaka
400 g indyka
150 g cebuli
300 g marchewki
300 g pietruszki
300 g pora
300 g selera
4 ząbki czosnku
0,5 papryczki chili
2 liście laurowe
natka pietruszki
8 ziaren pieprzu
4 ziela angielskie
sól
Sposób wykonania:
Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Czosnek pozbawiamy łupin, cebulę przecinamy na pół, a pozostałe warzywa oczyszczamy i obieramy. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C.
Rozkładamy na blaszce równomiernie mięso, dorzucamy do niego warzywa oraz całą papryczkę chilli. Produkty posypujemy solą i wkładamy do rozgrzanego pieca na około godzinę.
Po tym czasie składniki przekładamy do garnka, dodajemy do niego opłukany pęczek natki pietruszki, a także przyprawy. Zalewamy 3 l chłodnej wody i stawiamy wszystko na kuchence. Gotujemy rosół na niewielkim płomieniu pod przykrywką przez dwie godziny. Później zupę podajemy np. z cienkim makaronem niteczki. Dodatkowo możemy udekorować ją pokrojoną gotowaną marchewką. Smacznego.
Czytaj też: Świetne pomysły na wykorzystanie resztek mięsa po rosole