Świetne pomysły na wykorzystanie resztek mięsa po rosole

mięso z rosołu
fot. screen Youtube / Polish Foodies

Często na waszym stole gości rosół? A czy wiecie, co zrobić z mięsem po zupie? Poznajcie 5 sprawdzonych sposobów na jego proste i pyszne wykorzystanie. Będziecie zaskoczeni, jakie przysmaki można z niego stworzyć.

REKLAMA

Jak wykorzystać resztki mięsa po rosole? Kilka świetnych pomysłów

Zupę przyrządza się przeważnie z kilku rodzajów mięs. Tę kompozycję można wykorzystać np. do zrobienia pasztetu. Najpierw oczyszczamy mięso z kości i tłuszczu, a potem mielimy w maszynce. Następnie łączymy mięsną masę z niewielką ilością tartej bułki i żółtkami, wszystko dobrze przyprawiamy. Możemy dodać także ubitą pianę z białek. Teraz wystarczy umieścić masę na pasztet w natłuszczonej formie i upiec w piekarniku.

Z rozdrobnionego mięsa po rosole można się też stworzyć apetyczny farsz do wytrawnych naleśników czy pierogów. Zmielone lub posiekane mięso mieszamy z jajkiem albo gęstą śmietaną (1-2 łyżki) i doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, ziołowym i solą.

REKLAMA

Kolejną potrawą na bazie mięsa z rosołu jest zapiekanka makaronowa. Aby ją przygotować, najpierw siekamy mięso na kawałki, a grubszy makaron gotujemy. Obydwa produkty możemy połączyć z kawałkami jarzyn, np. cebuli, papryki, cukinii. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy startym żółtym serem i pieczemy. Gotowanym mięsem z rosołu można także obłożyć pizzę. Wystarczy pokrojone kawałki rozłożyć na posmarowanym sosem cieście, dorzucić inne dodatki (np. kukurydzę, pokrojoną cebulę, pieczarki). Potem pizzę należy posypać startą mozzarellą i włożyć do pieca.

Doskonałym pomysłem na zużycie mięsa z rosołu jest hamburger. Chociaż nie tradycyjny, ale z gotowanym, posiekanym mięsem. Do tego specjału idealnie sprawdzi się wołowina, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć kurczaka. Poszarpane kawałki wkładamy do bułki do hamburgera, przekładamy je warzywami, np. pomidorem, cebulą, sałatą. Całość dopełnią sosy.

REKLAMA

Nic się nie zmarnuje

Mięsa z rosołu nie musimy przerabiać od razu. Po wystudzeniu możemy przełożyć je do naczynia, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. W ten sposób nie będzie wysychać i chłonąć obcych zapachów. Nie tylko mięso z rosołu nadaje się do przygotowania różnych smacznych dań. Podobnie można postępować także z warzywami z zupy. Gotowane marchewki, seler, pietruszki warto dodać do domowego pasztetu czy innego farszu. Niezłym pomysłem jest zrobienie z takich warzyw sałatki jarzynowej.

Podziel się: