Pierogi z farszem jajecznym, których nie trzeba gotować. Przepis

pierogi
fot. screen Youtube / TOP FOODS

Polacy uwielbiają pierogi. Nie dość, że są pyszne i łatwe w wykonaniu, to można je nadziewać przeróżnymi farszami. Najpopularniejsze są te z mięsem, serem i ziemniakami, natomiast w okresie świątecznym króluje farsz z kapusty i grzybów. Dziś – dla odmiany – mamy dla was wyjątkowy przepis na pierogi z nadzieniem jajecznym. Ich smak to rewelacja. Warto je przyrządzić, szczególnie jeśli ugotowaliśmy za dużo jajek. Ta babcina receptura ma ponad 100 lat, koniecznie wypróbujcie ją w swojej kuchni.

REKLAMA

Pierogi to nasz narodowy specjał, za którym wprost przepadamy. Bez względu na rodzaj nadzienia, który może być zarówno słodki, jak i wytrawny, najczęściej podajemy je na obiad. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować pierogów z farszem jajecznym, poniżej zamieściliśmy tradycyjny przepis.

Przepis na pierogi bez gotowania z nadzieniem jajecznym

Składniki:
na ciasto:
ok. 600 ml dobrze ciepłej wody
75 dag mąki pszennej
ok. 200 ml rozpuszczonego masła
1 łyżeczka soli
na farsz:
pęczek szczypiorku
7-8 jajek ugotowanych na twardo
sól, pieprz
1 łyżka oleju

REKLAMA

Sposób wykonania:
Z podanych produktów zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto, przykrywamy je ściereczką albo naczyniem i odstawiamy na kwadrans. Następnie dzielimy ciasto na kilkanaście kawałków. Z każdego formujemy kulkę i spłaszczamy ją dłonią. Placki umieszczamy w misce z roztopionym masłem, przykrywamy folią, pozostawiamy na 60 minut. Na nadzienie jajka pozbawiamy skorupek, kroimy w kostkę. Szczypiorek płuczemy, osuszamy, siekamy i podsmażamy na oleju. Łączymy go z jajkami. Farsz mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą. Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy, umieszczamy na środku porcję nadzienia, składamy tak, jak składa się pierogi. Blachę z piekarnika wykładamy pergaminem, kładziemy na niej pierogi i pieczemy je w temp. 200°C przez około pół godziny.

W naszym serwisie znajdziecie także przepis na pierogi z kurkami oraz na pierogi z soczewicą.

REKLAMA

Podziel się: