Pierogi z soczewicą. Pożywna i smaczna potrawa nie tylko dla wegetarian

Pierogi z soczewicą
fot. Pixabay

Pierogi to jedno z ukochanych dań Polaków. Te z soczewicą pojawiają się naszych talerzach coraz częściej. Farsz na pierogi możemy przygotować z różnych składników, lecz ten z soczewicy wprawia kubki smakowe w zachwyt. Soczewica jest szczególnie ważna dla osób na diecie wegetariańskiej, gdyż zawiera łatwo przyswajalne białko.

   

Sekret smacznych pierogów tkwi nie tylko w nadzieniu, leczenie także w dobrym cieście, które musi być sprężyste i stosunkowo cienkie. Nie pozostaje nic innego, jak wypróbować poniższy przepis na pierogi z soczewicą. Są one pyszną i zdrową potrawą dla całej rodziny.

Pierogi z soczewicą – przepis

Składniki:

Farsz:
400 g soczewicy
łyżka przyprawy uniwersalnej
3 średnie cebule
3 ząbki czosnku
olej
3 łyżki majeranku
pieprz

Ciasto:
ciepła woda
500 g mąki
łyżka oleju
sól

   

Przygotowanie:
Wsyp soczewicę do wrzątku i gotuj ją około 20 minut, aż zmięknie. Odcedź warzywo, a gdy przestygnie, zmiksuj. Pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż na złoty kolor na oleju. Dodaj ją do soczewicy i dopraw resztą składników na farsz, na końcu całość wymieszaj. Następnie z wymienionych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj je i wykrawaj kółka. Nakładaj po łyżeczce nadzienia z soczewicy i dobrze zlep brzegi. Uformowane pierogi wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj na wolnym gazie, a gdy wpłyną na wierzch, zbierz je łyżką cedzakową.

   

Pierogi z soczewicą świetnie smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany lub po odgrzaniu na maśle z cebulką. Osoby, które dbają o linię mogą, zamiast śmietany użyć jogurtu naturalnego. Do farszu z soczewicy można dodać też inne warzywa lub grzyby. Sporym uznaniem wśród smakoszy cieszą się pierogi z soczewicą i pieczarkami.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę