Pierogi z suszonymi śliwkami to wyśmienite danie na słodko, które sprawdzi się idealne na świąteczny stół. Nafaszerowane suszonymi owocami ciasto pierogowe smakuje obłędnie. Przyrządźcie je według niezwykłego przepisu Roberta Makłowicza i rozkoszujcie się ich wyjątkowym smakiem.
W święta Bożego Narodzenia na stołach wielu Polaków zagoszczą pierogi z kapustą i grzybami. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować też inne rodzaje pierogów. Szczególnie polecamy wam wariant z makiem. Dzisiejszą propozycję Makłowicza na pierogi z suszoną śliwką także warto przetestować. Zapraszamy po szybką i sprawdzoną recepturę.
Pierogi z suszonymi śliwkami – przepis Roberta Makłowicza
Składniki:
na ciasto pierogowe:
masło
300 g maki
1 jajo
sól
na farsz:
1 łyżka cukru
400 g suszonych śliwek
Sposób przygotowania:
Śliwki umyj i namocz przez noc. Kolejnego dnia ugotuj je i odcedź. Z wywaru możesz przygotować kompot z suszu – tutaj znajdziesz tradycyjny przepis. Ze śliwek usuń pestki, dodaj do nich cukier i rozetrzyj je dokładnie w naczyniu. Ciasto na pierogi zagnieć, rozwałkuj i za pomocą szklanki wycinaj z niego kółka. Wypełnij je porcjami nadzienia i zlep pierożki. W garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej pierogi i gotuj je przez moment, licząc czas od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Podawaj polane śmietaną z dodatkiem cukru albo z roztopionym masłem i bułką tartą. Smacznego.