Przepis Karola Okrasy na pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Idealny świąteczny smak

Pixabay.com

Święta Bożego Narodzenia wielu osobom kojarzą się wprost z pierogami. Liczba sposób, na jakie można je przyrządzić jest niezwykle długa. Poniższa propozycja pozwoli przyrządzić je w pysznej pieczonej wersji.

REKLAMA

Składniki na farsz:

kiszona kapusta – 300 g
cebula – 1 szt.
czosnek – 2 ząbki
suszone grzyby – 150 g
sól
pieprz
natka pietruszki – 1 pęczek

REKLAMA

Składniki na ciasto:

masło – 200 g
mąka pszenna – 500 g + niewielka ilość do podsypywania
jajka – 3 szt.
śmietana 18% – 150 ml
sól

Składniki do posmarowania:

jajko – 1 szt.
mleko – 50 ml

Sposób przygotowania:

Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości i drobno siekamy. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy grzyby i kapustę. Pieprzymy i solimy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy. Potem masło siekamy z mąką, łączymy z jajkami, śmietaną i solą i mieszamy. Schładzamy w lodówce przez 25 minut.

REKLAMA

Ciasto wałkujemy na stolnicy i wycinamy koła o średnicy 8-10 cm. Nakładamy farsz, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Formujemy dość duże pierożki. Smarujemy je z wierzchu i pieczemy w 190 stopniach przez 30-35 minut.

Udostępnij: