Pasternak to roślina z rodzaju selerowatych, podobna do pietruszki. Istnieje kilka małych detali, które pozwolą nam odróżnić obydwa warzywa. Warto je poznać.
Pasternak i pietruszka – główne różnice
W porównaniu do pietruszki korzeń pasternaka jest większy, a do tego bardziej miękki. Górna część tego warzywa jest bardziej kulista, a obszar, z którego wyrasta natka, jest okolony ciemną obwódką – u pietruszki jej nie zobaczymy. Pasternak ma też liście umocowane głębiej, inaczej jest w przypadku popularnego składnika włoszczyzny. Mało tego, w przeciwieństwie do naci, nie stosuje się ich w kulinariach, zważywszy na fakt, iż są twarde i niezbyt smaczne.
Smak oraz zastosowanie pasternaku
Chociaż korzeń pietruszki i pasternaku mają podobny smak, to ten drugi jest trochę słodszy. Dla niektórych osób jego smak jest połączeniem pietruszki i marchewki. To właśnie za sprawą tej słodyczy kiedyś mylone z pietruszką warzywo było używane do słodzenia napojów. Dziś przeważnie dodaje się je do purée czy placków ziemniaczanych. Można z niego przyrządzić też zdrowe chipsy czy smakowite surówki.
Dlaczego warto włączyć pasternaka do swojej diety?
Pasternak zawiera witaminę E, C, potas i kwas foliowy. Na uwagę zasługują też obecne w korzeniu substancje bioaktywne m.in. furanokumaryny. Udowodniono, że warzywo wspomaga układ odpornościowy, reguluje trawienie oraz wzmaga apetyt. Poza tym wykazuje działanie przeciwutleniające, moczopędne i uspokajające.