Marzą Ci się pyszne, chrupiące placki ziemniaczane, które nie ociekają tłuszczem? Zrezygnuj z tradycyjnej obróbki cieplnej na patelni i przyrządź je w tosterze! Masa ziemniaczana smaży się proporcjonalnie i dużo szybciej niż np. piekarniku. Do gotowych placków podaj gęstą śmietanę i szczypiorek, a gwarantujemy, że znikną z talerza błyskawicznie.
Nowy patent na placki ziemniaczane
Zazwyczaj smażymy je na patelni, ale w takiej formie są dość kaloryczne. Ponadto w całej kuchni czuć zapach oleju. Można też placki upiec w piekarniku, ale czas oczekiwania na gotowe danie jest stosunkowo długi – pieczenie trwa około 20-30 minut. Lecz z drugiej strony to niezły patent na placki bez nadmiaru oleju.
Z kolei placki ziemniaczane po zapieczeniu w tosterze są złociste, chrupiące i tak pyszne, że znikają z talerzyka momentalnie. Do przygotowania kultowej potrawy w opiekaczu potrzeba tylko niewielkiej ilości tłuszczu do nasmarowania formy. Placki z tostera są gotowe po kilku minutach. To świetny sposób na szybką przekąskę na ciepło.
Przepis na szybkie placki ziemniaczane z tostera
Składniki:
50 g mąki pszennej
750 g obranych ziemniaków
2 jajka
10 g soli
100 g cebuli
gęsta śmietana
szczypiorek
olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Ziemniaki rozdrabniamy na tarce i wrzucamy do naczynia. Ścieramy także cebulę. Ziemniaczaną masę odciskamy z nadmiaru soku. Dodajemy jajka, cebulę, mąkę i sól – wszystko mieszamy.
Formy w tosterze smarujemy warstewką oleju i umieszczamy tam masę. Przykrywamy i pieczemy, aż się zarumieni. Tak przygotowane placki ziemniaczane wykładamy na talerz i podajemy z gęstą śmietaną i pokrojonym szczypiorkiem. Smacznego.
Czytaj też: Zapomnij o mdłych i nudnych ziemniakach. Z tymi 2 składnikami smakują obłędnie!