Zapomnij o mdłych i nudnych ziemniakach. Z tymi 2 składnikami smakują obłędnie!

pieczone ziemniaki na talerzu
fot. screen Youtube / Isabel Kitchen

Pieczone ziemniaki pasują zarówno do obiadu, jak i różnych sałatek. Sprawdzą się w dni powszednie, jak i od święta. Pieczone warzywa otoczone chrupiącą skórką mają lekko pikantny, a zarazem słodki smak. Wszystko dzięki dodatkowi czosnku i miodu. Ta odżywcza potrawa wprawdzie nie potrzebuje już zbyt wielu dodatków. Wystarczy podać do niej jakąś sałatkę i szybki posiłek jest gotowy. Jak przyrządzić pieczone ziemniaki z miodem i czosnkiem?

REKLAMA

Dla wielu osób z pewnością nie ma lepszego dodatku do obiadu niż pieczone ziemniaki. Do tego typu obróbki kulinarnej nadaje się każda odmiana pyrek. Młode bulwy wystarczy dokładnie wyszorować, a te starsze najpierw trzeba obrać, a potem starannie opłukać. Dobrze, aby kartofle do pieczenia miały podobną wielkość. Nie należy mieszać egzemplarzy dużych z małymi. Jeśli masz zamiar je upiec, postaw na duże lub te mniejsze. Dzięki temu równomiernie się upieką. Średnie sztuki pokrój na ćwiartki lub połówki, a te bardzo duże na ósemki. Pieczone ziemniaki pysznie smakują z przyprawami, takimi jak: lubczyk, czosnek, tymianek lub wędzona papryka. Dziś mamy dla Ciebie wersję z miodem i czosnkiem.

Jak przyrządzić pieczone ziemniaki z miodem i czosnkiem?

Składniki:
miód – 1 łyżeczka
czosnek – 3 ząbki
ziemniaki – 1 kg
sok z cytryny – 1 łyżka
czarny pieprz – 1/3 łyżeczki
olej – 1 łyżka
ostra papryka – 1/3 łyżeczki

REKLAMA

Sposób wykonania:
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem, a piekarnik rozgrzać do 210°C. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i dobrze osuszyć z wody.

Olej połączyć z miodem, sokiem z cytryny, rozgniecionymi ząbkami czosnku i przyprawami, wymieszać. Jeśli przyprawy zaczną oddzielać się od oleju, wtedy należy dolać trochę wody i zamieszać. Pokrojone kartofle przełożyć do naczynia polać marynatą i potrząsać naczyniem, aby sos pokrył wszystkie kawałki warzyw.

REKLAMA

Blachę z ziemniakami umieścić w piekarniku na środkowej półce (grzanie: góra-dół) i piec przez około 30-40 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od rozmiaru warzyw, warto sprawdzać widelcem, czy są już miękkie. Pieczone ziemniaki świetnie pasują do potraw mięsnych lub samych surówek. Smacznego.

Czytaj także: Dodaj do rosołu to charakterne warzywo. Zupa zyska na smaku i nabierze mocy

Podziel się: