Wiesz po czym poznać najlepszy majonez? Tak, pewnie po cenie też… ale są też inne sposoby, aby mieć pewność, że kupiony majonez spełni nasze kulinarne oczekiwania. Pamiętać tez trzeba, że nie ma lepszego, niż ten domowy!

Na sklepowych półkach jest ogromny wybór majonezów różnych producentów. Wyglądają podobnie, ale różnią się od siebie bardzo. Ceną, składem, smakiem, kaloriami i wpływem na nasze zdrowie.

   

Prawie każdy z nas uwielbia majonez. Dodajemy go do wielu potraw- sałatek, jajek, kanapek czy fast foodów. Podobno Polacy wydają na majonez ponad 40 złotych rocznie na osobę. Na co więc zwrócić uwagę, aby kupić najlepszy? Jak informuje gazeta.pl najlepszy majonez powinien mieć w składzie tylko kilka podstawowych składników. Są to: olej, żółtka, musztarda, ocet, woda i przyprawy.

Zawartość tłuszczu w dobrym majonezie powinna wynosić od 70 do 80 procent. Żółtka powinny znajdować się na etykiecie, tuż za olejem. Optymalna zawartość to 6-7 procent. W zależności od marki może różnić się ilość przypraw. Czasem w majonezach są zawarte dodatkowe składniki, które wpływają dodatkowo na nasz organizm – na przykład kwasy tłuszczowe omega-3.

Warto też przygotować majonez własnej roboty. Wystarczy zmieszać 2 żółtka, 1 jajko, łyżkę musztardy, około 200-250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego, łyżeczkę octu, sól i pieprz. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę