W ostatnich latach coraz większą popularność zdobywa praktyka „zero waste”, która polega na tym, aby jak najbardziej wykorzystywać wszystkie produkty, w szczególności produkty spożywcze. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że popełniamy ogromny błąd wyrzucając do kosza niektóre części warzyw czy owoców. Podobnie jest z pestką awokado.
Niesamowite właściwości
Utarło się bowiem przekonanie, że z awokado możemy pozyskiwać tylko miąższ, a pozostała jego część nadaje się do wyrzucenia. Nic bardziej mylnego. Pestka awokado ma bowiem ogromne właściwości prozdrowotne. Zawiera o 70% więcej antyutleniaczy niż miąższ tego owocu.
Po wyizolowaniu pestki, dokładnie ją myjemy, a następnie zostawiamy na kilka dni do wysuszenia. Możemy też wysuszyć ją przy pomocy piekarnika. Pestkę umieszczamy w nim na około 2 h i suszymy w temperaturze 120 stopni Celsjusza.
Przyda się także jako kosmetyk
Następnie pestkę rozbijamy, np. używając do tego tłuczka do mięsa i mielimy w blenderze. Taki proszek możemy dodawać do sosów, lodów, jogurtów, sałatek i wielu innych potraw. Co więcej, proszek z pestki awokado świetnie nada się także jako maseczka na twarz. Wystarczy, że pół łyżeczki proszku wymieszamy z 2 łyżkami oleju kokosowego, połową banana i odrobiną soku z cytryny.
Taką mieszankę nakładamy na twarz i delikatnie masujemy, a następnie zostawiamy na około 10 minut. Po tym czasie spłukujemy ciepłą wodą i dokładnie suszymy twarz. Nasza skóra będzie odświeżona i nawilżona jak nigdy wcześniej.
Dowiedz się również, jak pozbyć się brzydkiego zapachu stóp.