
Kotlety mielone to wiodą prym, jeśli chodzi o domowe obiady. Są w naszej kuchni od pokoleń, a Polacy za nimi wprost przepadają. Zastanawiasz się jak zmodyfikować standardową wersję mielonych i jednocześnie zachwycić domowników? Przełam standardy i dodaj do masy mięsnej… kurki!
Kurki – sezonowy skarb
Pieprznik jadalny, nazywany też kurką, to grzyb, z którego można przygotować wiele dań. Podany w postaci kotleta mielonego pozwala poznać nowe smaki.
Kurka ma lekko owocowy, delikatny aromat i jest łagodna w smaku. W starszych grzybach można poczuć nutkę pieprzu, stąd też nazwa: pieprznik jadalny.
Przepis na kotlety mielone z kurkami
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 jajko
150 g kurek
1 cebula
masło do smażenia cebuli z grzybami
suszony tymianek
pieprz i sól
1/2 szklanki bułki tartej
olej do smażenia kotletów
Wykonanie:
Pracę nad kotletami zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę. Oczyszczamy grzyby i podsmażymy je na maśle razem z cebulą, a potem przekładamy do mięsa w misce.
Dodajemy jajko, przyprawy i 1/2 szklanki wody, zaczynamy wyrabiać zwartą masę. Formujemy z niej kotlety, potem każdy panierujemy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety mielone z każdej strony na złoty kolor.
Czytaj też: Przypraw po terminie ważności nie wyrzucaj. Przydadzą się do sprzątania