Popękane czekoladowe ciasteczka – przepis. Pyszne i mocno czekoladowe

ciasteczka czekoladowe
fot. screen Youtube / Zuhause kochen

Pyszne i ekstra czekoladowe ciasteczka to zawsze idealny pomysł, gdy masz ochotę na zjedzenie czegoś słodkiego. Nie są trudne w wykonaniu, a więc z recepturą poradzą sobie nawet kucharze amatorzy. Poznaj ekspresowy przepis wyśmienite popękane ciasteczka czekoladowe.

REKLAMA

Ciasteczka mają oryginalny wygląd i są fantastycznym deserem, którym będzie zachwycony każdy wielbiciel czekolady. Są też łatwe w przygotowaniu. Powstają z zaledwie kilku składników, które zazwyczaj większość osób ma w swojej kuchni.

Przepis na popękane ciasteczka czekoladowe

Składniki:
-120 g masła
-1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml)
-2 łyżki ciemnego kakao
-3 łyżki cukru
-100 g czekolady mlecznej
-2 jajka
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-cukier puder do obtoczenia

REKLAMA

Sposób wykonania:
Czekoladę i masło przełóż do naczynia (najlepsze będzie metalowe) i rozpuść nad kąpielą wodną, odstaw do wystudzenia. Jajka ubijaj z cukrem na puszysty krem, przełóż go do mieszanki masła z czekoladą, wymieszaj. Do masy przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszaj, aż powstanie aksamitne, gęste ciasto. Naczynie przykryj folią i włóż na 40 minut do zamrażalnika, a później na godzinę do chłodziarki.

Po tym czasie formuj z masy niewielkie kulki, obtaczaj je w cukrze pudrze, umieszczaj na blaszce wyścielonej papierem pergaminowym. Piecz przez ok. 12 minut w temp. 170°C. Po wyjęciu z pieca ciasteczka lekko stwardnieją. Mimo to wprost rozpływają się w ustach, cudnie wyglądają i są bardzo smaczne.

REKLAMA

Czytaj też: Najłatwiejsze ciasto bez pieczenia w 5 minut. Tylko 2 składniki

Podziel się: