Porzuć sklepowy chleb i rób go sam. Na patelni zawsze się udaje

chleb z patelni
fot. screen Youtube / Schnell Lecker Kochen

W ostatnim czasie ceny pieczywa mocno poszybowały w górę. Tak na dobrą sprawę nie da się go zastąpić czymś innym. Produkty zbożowe to podstawa naszej diety, oczywiście zaraz po owocach i warzywach – według najnowszej piramidy żywieniowej opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia. Alternatywą dla pieczywa mogą być makarony, kasze czy płatki zbożowe. Jednak tostów czy kanapek raczej z nich nie zrobimy. A na dobre pieczywo w domu zawsze znajdą się chętni. Gdy nie ma nic do jedzenia, ono ratuje życie. Jeśli liczysz każdy grosz, a chleb jedzą u ciebie na kilogramy, zastanów się nad otworzeniem w kuchni mini piekarni. Domowy chleb z patelni jest 100 razy lepszy od tego dostępnego w marketach. Poznaj przepis.

REKLAMA

Na powyższym obrazku chleb może i nie wygląda jak typowy, pulchny bochenek ze sklepu, ale jest nad wyraz smaczny, delikatny i puszysty. Jego walory docenią nawet doświadczeni piekarze.

Sposób przyrządzenia jest banalnie łatwy, więc poradzisz sobie, nawet jeśli debiutujesz w roli piekarza. Jeszcze ciepły chlebek możesz zaserwować jako dodatek do śledzi, jajecznicy, wytrawnych sałatek czy gulaszu mięsnego. Idealnie też nadaje się na kanapki. W roli smarowidła polecamy paprykarz, pastę z makreli, pasztet mięsny, twarożek lub zdrowotną pastę obniżającą cholesterol.

Przepis na najprostszy chleb z patelni

Składniki:
500 g mąki pszennej,
5 g suchych lub 15 g świeżych drożdży,
300 ml wody,
10 g soli,
olej na patelnię.

REKLAMA

Wykonanie:
Wszystkie produkty (poza tłuszczem) łączymy w naczyniu i wyrabiamy z nich jednolite ciasto. Dzielimy je na 2 takie same kawałki i odstawiamy na pół godziny.

Później na patelni rozgrzewamy olej, ustawiamy średni gaz. Umieszczamy jedną część ciasta i lekko spłaszczamy. Pieczemy ją pod przykryciem, a potem obracamy i pieczemy kolejne kilkanaście minut.

Po tym czasie chleb smarujemy z wierzchu masłem, przerzucamy na 2 stronę i znów dopiekamy przez 12-15 min. Z patelni przekładamy go na blat lub deskę do krojenia, a gdy nieco przestygnie, kroimy go nożem na kromki. Smacznego.

REKLAMA