Fot. Pixabay.com

Twarożek jest jedną ze zdrowszych i smaczniejszych propozycji na pożywne śniadanie. Jego największą zaletą jest łatwość przygotowania i fakt, że możemy go zrobić samodzielnie!

Przepis na domowy twarożek jest niezwykle łatwy, dzięki czemu poradzi sobie z nim każdy. Co ważne, do jego przyrządzenia potrzeba zaledwie dwóch składników!

Składniki:

świeże mleko, tłuste – co najmniej 3,2 %
sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

2 litry świeżego mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do jego wrzenia. Następnie dolewamy sok z cytryny i zmniejszamy ogień, po czym gotujemy przez kilka minut. Po tym, jak powstanie twarożek, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do ostudzenia.

Następnie sito nakładamy na dużą miskę i wykładamy w nim gazę. Twarożek intensywnie przecedzamy i zostawiamy na 45 minut do całkowitego odciśnięcia. Po tym czasie ściągamy go z gazy i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria