Fot. Creative Commons

Paprykarz niewątpliwie kojarzy nam się z rybą. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować tego smakołyku w wersji wegańskiej. Poniższy przepis pozwala to uzyskać.

Paprykarz dla wielu osób jest niezwykłym smakołykiem. Dla wielu jest z kolei jednym z kultowych odwołań do polskiej historii. Poniższa wersja pozwala uzyskać ciekawy efekt w kuchni.

Składniki:

380 g ugotowanego do ryżu
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
40 g koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
4 g mielonej wędzonej papryki
20 g oliwy
sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy cebulę, startą marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy do tego ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko dusimy do miękkości, a po tym wyjmujemy przyprawy. Dodajemy koncentrat pomidorowy, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Wszystko blendujemy, a na koniec mieszamy z ryżem.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria