Samodzielnie wyhodowane pomidory smakują nam najlepiej. To efekt starannej pielęgnacji krzaczków i rezygnacji ze zbędnych środków chemicznych, które używane są w rolnictwie przemysłowym. Jeśli w tym roku zaczynasz swoją przygodę z hodowlą pomidorów na działce lub chcesz zaopatrzyć się w odmiany mało wymagające, z którymi da sobie radę nawet hobbysta, koniecznie przeczytaj nasz artykuł. Istnieją gatunki wprost stworzone dla ogrodników amatorów, które są pyszne i odżywcze.
REKLAMA
Najprostsze w uprawie pomidory. W te odmiany możesz się zaopatrzyć
Warzywa łatwe w uprawie są odporniejsze na choroby i zawiłe warunki pogodowe od innych, bardziej wymagających klas. Lecz to wcale nie oznacza, że nie wymagają regularnego doglądania.
Na przykład Rumba Ożarowska to gatunek wydający mięsiste, dorodne owoce o masie około 90 g. Rumba ma jedną zasadniczą zaletę – jest niezwykle odporna na choroby i nie ma zbyt dużych wymagań, jeśli chodzi o podłoże. Aczkolwiek więcej plonów wydaje od niej gatunek Honey Moon F1.
REKLAMA
Czasami pomidory są naprawdę olbrzymie – masa pojedynczej sztuki może osiągać nawet 300 g. Warzywa nie są wrażliwe na choroby, w tym na zarazę ziemniaczaną, ale trzeba je koniecznie podwiązać (duże owoce mogą złamać krzaczek).
Oprócz dwóch powyższych odmian na uwagę zasługuje także Koralik. To opcja charakteryzująca się obfitą plennością i wzmożonym rozwojem. Związuje pomidory typu cherry. Mają średnicę ok. 2 cm i można je z powodzeniem uprawiać na balkonie.
Natomiast Henryka F1 to gatunek pomidora malinowego wydającego plony o masie 180-220 g. Jest odporny na ataki patogenów i ciężkie warunki środowiskowe. Koniecznie trzeba go podeprzeć.
REKLAMA
Ostatnim przykładem pomidora, którym warto się zainteresować, jest gatunek Baron F1. Jego owoce ważą średnio 160-180 g, więc niedużo. Mimo to mało pokaźny owoc jest wysoce odporny na choroby. Osoby zaczynające swoją przygodą z ogrodnictwem mogą zdecydować się właśnie na odmianę Baron F1. Krzaczki zawiązują kuliste owoce, które mało kiedy pękają i są bardzo mięsiste.
Czytaj też: Sekretny trik, by wybierać najsmaczniejsze pomidory w sklepie. Żałuj, że go nie znałeś