Sekretny trik, by wybierać najsmaczniejsze pomidory w sklepie. Żałuj, że go nie znałeś

Sekretny trik
fot. Pixabay

Sekretny trik, by wybierać najsmaczniejsze pomidory w sklepie. Warto o nim wiedzieć, aby kupować jak najlepsze i cieszyć się ich smakiem.

REKLAMA

Kupując pomidory w sklepie nie bierzemy często pod uwagę tego, że istnieje ponad 10 000 odmian tych owoców. Zapewne większość osób wie tylko o najpopularniejszych odmianach: wiśniowe, rzymskie, malinowe, winogronowe. Przez to, że nie zwracamy na to uwagi, nie wybieramy tych najsmaczniejszych. Poznaj trik, który w szybkim tempie pozwoli ci wybrać wyśmienite w smaku pomidory.

Sekretny trik, by wybierać najsmaczniejsze pomidory w sklepie. Warto o nim pamiętać

Sekretny trik
fot. Pixabay

Jaka odmiana pomidorów jest najlepsza na kanapki? Okazuje się, że jest to odmiana Better Boy. Pomidory są bardzo duże i soczyste. Stanowią pyszny dodatek do wielu przepisów, w których wykorzystuje się te owoce. Ale jak wybrać najlepszego w smaku pomidora? Odpowiadamy poniżej.

Jak rozpoznać najsmaczniejszego pomidora w sklepie? Wystarczy jeden ruch

Sekretny trik
fot. Pixabay

Wśród gam pomidorów na półce, szukaj takiego, który ma jaskrawoczerwony i mocny kolor. Gdy już wybierzesz, wykonaj prosty test – delikatnie ściśnij pomidora i zobacz, czy po tym powoli ustępuje oraz wraca do pierwotnego wyglądu.

Dlaczego warto jeść pomidory?

Mają one niezwykle korzystny wpływ na organizm. Są źródłem witaminy C, witaminy A, witaminy K, błonnika, potasu i kwasu foliowego. Nie zawierają tłuszczu i cholesterolu, mają niską kaloryczność. Pomidory zawierają cenny przeciwutleniacz – likopen, który nadaje im piękny, czerwony kolor. Likopen zmniejsza ryzyko powstawania chorób nowotworowych, chorób układu krążenia. Najwięcej jest go w skórce pomidorów, dlatego najlepiej nie obierać ich ze skórki, a bardzo dokładnie umyć, by pozbyć się oprysków i innych zanieczyszczeń na jej powierzchni. Dzięki temu uzyskamy najlepsze efekty.

REKLAMA

Zobacz przepis: Zupa pomidorowa w nowym wydaniu. 1 składnik podrasuje jej smak

Podziel się: