Kuchenne eksperymenty czasami kończą się totalną katastrofą. Wtedy zamiast potraw godnych wykwalifikowanego restauratora, mamy na patelni grubą warstwę spalenizny i mnóstwo dymu w kuchni. Potyczki mogą zdarzyć się każdemu, ale człowiek uczy się na błędach. Ważne, by umieć sobie z nimi radzić. Umycie przypalonego garnka czy patelni to twardy orzech do zgryzienia. Na szczęście istnieje super sposób na doprowadzenie do porządku nawet najbardziej zaniedbanego sprzętu.
Pewnie widząc swoje brudne naczynia, najchętniej wyrzuciłbyś je na śmietnik i zastąpił nowymi. Jednak istnieje mnóstwo metod na odnowienie sprzętów. Kluczem do sukcesu jest dobry detergent + narzędzie do czyszczenia. Ten pierwszy na bank masz w swoim domu. To sól. Stworzysz z niej niezawodny preparat do usuwania spalenizny i tłustych osadów z naczyń kuchennych. Oto dokładna instrukcja przygotowania specyfiku.
Do małej miski wysp łyżkę soli kuchennej. Wlej do niej 3 spore łyżki płynu do naczyń i 1 łyżkę octu spirytusowego, dokładnie wymieszaj, aż sól stopnieje. Środek czyszczący jest gotowy. Jak go używać? Spieszymy z wyjaśnieniem.
Jeśli masz w kuchni przypalony garnek lub inne naczynie wymagające kompleksowego czyszczenia, domowa mikstura pomoże ci odratować sprzęt. Szoruj go gąbką/druciakiem uprzednio namoczonym w preparacie. Nawet nie spodziewasz się tak spektakularnych efektów. Wszelkie zanieczyszczenia znikną, a naczynie będzie wyglądało jak prosto ze sklepu.
Uważaj, by podczas mycia naczyń, nie uszkodzić ich powierzchni. Najbardziej wytrzymałe są garnki żeliwne, co nie znaczy, że nie ulegną zarysowaniu. Najbezpieczniej czyścić sprzęty szczotką z miękkim włosiem lub gąbką. Warto zapoznać się z rekomendacjami producenta odnośnie bezpiecznego mycia danego naczynia.