Posypałam tym druciak. Żałuję, że nie znałam tego triku wcześniej

druciak i łyżka soli
fot. Pixabay

Każdy, kto kiedyś zmywał naczynia, dobrze wie, że przyschnięte i przypalone resztki jedzenia stanowią spore wyzwanie, a ich usunięcie za pierwszym razem bywa wręcz niewykonalne. Jak zlikwidować oporne resztki pożywienia z garnków? Po pierwsze, zaopatrz się w dobry detergent i wzmocnij moc druciaka do mycia, a praca w kuchni pójdzie jak z płatka.

REKLAMA

Doprowadzenie do porządku przypalonego garnka czy innego naczynia to nie lada sztuka. Jednym ze skuteczniejszych trików, który pomoże wyeliminować zabrudzenia, jest domowy miks z sody i wody. Do garnka wlej wodę i wsyp kilka łyżek sody, a potem zagotuj roztwór i ostudź. Później przystąp do szorowania.

Z dobrym rezultatem usuniesz brud przy pomocy mieszanki z sody i wody. Oba składniki wymieszaj na gęstą pastę i nanieś ją na przypalone miejsca naczynia, odstaw co najmniej kilka godzin. Potem umyj wnętrze.

Równie dobry efekt daje woda z octem. Wlej do środka naczynia jedną porcję octu i trzy porcje wody (możesz proporcjonalnie zwiększać objętość), zagotuj i ostudź – kwas rozbije zabrudzenia.

REKLAMA

Inny patent na przypalony garnek

Ta metoda na mycie przypalonych naczyń polega na posypaniu druciaka do czyszczenia – solą. W małym naczyniu umieść 3 łyżki płynu do naczyń, łyżkę soli i łyżkę octu spirytusowego, wszystko wymieszaj, aby sól się roztopiła.

Zanim przystąpisz do mycia np. garnków, ulokuj druciak w naczyniu i pozwól mu przez chwilę wciągnąć obecną w środku zawartość. Potem wyszoruj garnek myjką już bez przeszkód. Brud będzie schodzić jednym susem.

Czytaj też: Spryskaj matowe panele tym kuchennym produktem. Odzyskają blask i kolor

Podziel się: