Poznaj przepis na syrop z pora o niezwykłych właściwościach leczniczych!
REKLAMA
Por to warzywo, które znali już starożytni Egipcjanie, a także Rzymie i Grecy. Na obszar Polski dotarł dopiero w średniowieczu. Podłużne warzywo ma podobne właściwości do czosnku i cebuli. Bez niego nie obejdzie się dobry rosół (por wchodzi w skład włoszczyzny) oraz różnego rodzaju surówki. Nie wszyscy wiedzą, że z tego warzywa można przyrządzić zdrowotny syrop. Jego działanie na organizm jest niedocenione.
Mogłoby się wydawać, że por może nam niewiele zaoferować, ale jest zupełnie odwrotnie. To niepozorne warzywo oprócz węglowodanów i białek, posiada witaminę C, wapń, fosfor, nieznaczne ilości karotenu, witaminy B2 i B1 oraz kwasu nikotynowego. Z pora możemy przyrządzić domowy specyfik, który sprawdzi się w przypadku zakażeń górnych dróg oddechowych, a to dlatego, że nasila produkcję śluzu. Dodatkowo hamuje rozwój patogenów i działa wykrztuśne.
Aby zrobić wartościowy syrop przygotuj następujące składniki:
-3/4 łyżki miodu
-wodę
-2 pory
REKLAMA
Przygotowanie:
Łodygi pora dokładnie umyj, potem pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż posiekane warzywo do garnka, zalej wodą i gotuj do momentu, aż zrobi się kleiste. Później, całość zmiksuj przy użyciu blendera. Do powstałej masy dodaj jeszcze miód. Syrop wymieszaj.
Dawkowanie
Przy schorzeniach układu oddechowego najlepiej pij jedną łyżkę syropu dziennie. Identyczna porcja syropu może być pomocna w prewencji chorób układu krążenia, w tym miażdżycy.
Por na anemię
Warto do swojej diety wprowadzić pora, nie tylko ze względów kulinarnych, lecz także dla zdrowia. Może okazać się bardzo pomocnym środkiem dla osób walczących z niedokrwistością. W warzywie znajduje się więcej żelaza, niż w burakach oraz niemal tyle samo pierwiastka, co w botwinie, a przecież warzywa te są uznawane się za bogate źródło tego składnika.
REKLAMA
Powyższy artykuł nie stanowi porady medycznej. W przypadku jakichkolwiek zastrzeżeń zasięgnij porady lekarza.