REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaProste ciasto Krówkowa Kostka. Tak pyszne, że rozpłyniesz się ze szczęścia

Proste ciasto Krówkowa Kostka. Tak pyszne, że rozpłyniesz się ze szczęścia

ciasto kostka krówkowa
fot. screen Youtube / Swojskie jedzonko

Mało jest osób, które nie przepadają za łatwymi i pysznymi deserami. Ciasto Krówkowa Kostka zdecydowanie zalicza się do tej rangi. Apetycznie wygląda i wyśmienicie smakuje. Koniecznie zrób ten specjał dla swoich bliskich. Zjedzą go z ogromnym entuzjazmem.

REKLAMA

Ciasto Krówkowa Kostka oczaruje smakiem i prezencją każdego konesera słodyczy. Ten rarytas stworzysz bez najmniejszego problemu. Musisz tylko upiec biszkopt, przyrządzić krem budyniowy i ubić śmietanę. Pozostałe dodatki, czyli herbatniki, masę kajmakową i bakalie musisz wcześniej kupić w sklepie. Wszystkie warstwy tego ciasta smakują kapitalnie, a uprażone płatki migdałów i fistaszki dodatkowo zapewniają chrupkość. Zachęcamy do wypróbowania tej prostej receptury.

Przepis na ciasto Krówkowa Kostka

Składniki na biszkopt:
6 łyżek mąki pszennej
6 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
szczypta soli
1 łyżka kakao

Składniki na krem budyniowy:
1 litr mleka
3 budynie toffi bez cukru
200 g masła
100 g cukru

REKLAMA

Oraz:
350 g herbatników
puszka masy kajmakowej
garść orzeszków ziemnych i płatków migdałów

Przygotowanie:
Pracę na ciastem zacznij od ugotowania budyniu. Do garnka wlej mleko, odlewając ok. pół szklanki. Do nabiału wsyp cukier i zagotuj, a do reszty mleka dodaj proszek z 3 budyni, dokładnie rozrób i przelej do garnka. Mieszaj porządnie, aż masa zrobi się gęsta. Gdy zacznie się gotować, wyłącz palnik i odstaw budyń do całkowitego wystygnięcia.

Na biszkopt: połącz ze sobą mąkę, kakao i skrobię. Do białek dodaj szczyptę soli i ubijaj. Gdy zaczną sztywnieć, stopniowo dodawaj do nich cukier i ubijaj ok. 4-5 minut (dłuższe miksowanie sprawi, że będziesz mógł pominąć proszek do pieczenia). Potem dodawaj do masy po jednym żółtku, wciąż mieszaj. W tym momencie wsyp obie mąki z kakao i mieszaj szpatułką. Tak przygotowane ciasto przełóż do formy (35×25 cm) wyścielonej papierem pergaminowym. Wyrównaj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. pół godziny. Po tym czasie biszkopt ostudź i przekrój na 2 blaty.

REKLAMA

Kończ krem budyniowy – ucieraj miękkie masło i dodawaj chłodny budyń – łyżka po łyżce, mieszając robotem na aksamitną masę. W formie umieść jeden blat biszkoptowy i rozprowadź na nim 1/2 kremu budyniowego. Potem ułóż warstwę z herbatników i nasmaruj je kajmakiem – połową puszki. Znów umieszczaj kruche ciasteczka. Rozprowadź na nich resztę budyniu i przykryj go drugim blatem biszkoptowym. Posmaruj go pozostałą porcją kajmaku i posyp z wierzchu uprażonymi orzeszkami arachidowymi (możesz je lekko pokroić) i płatkami migdałowymi. Deser włóż do chłodziarki najlepiej na całą noc. Smacznego.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA