sałatka jarzynowa
fot. screen Youtube / Lecker mit Anastasiya Zefirka

Popularną sałatkę jarzynową często przyrządzamy na zapas. Z tego powodu jej nadmiar musimy jakoś przechować. Aby warzywny specjał dłużej zachował świeżość, lepiej nie dodawać do niego produktów, które szybko się psują np. majonezu. Jakie jeszcze składniki powodują, że sałatka jarzynowa szybciej traci świeżość?

Na uroczystym stole nie może zabraknąć kultowej sałatki jarzynowej. Po obiedzie czy kolacji przeważnie zostaje spora jej ilość, którą raczymy się przez kilka następnych dni. Niestety, niektóre produkty przyspieszają jej psucie się. Jeśli jednak dodasz je do sałatki w ostatniej chwili, przedłużysz jej świeżość.

Ile czasu przechowywać sałatkę jarzynową w lodówce?

Sałatkę można trzymać w lodówce 1-7 dni. Czas zależy głównie od tego, jakie składniki się w niej znajdą.
Zazwyczaj po zrobieniu sałatki jarzynowej łączymy ją z majonezem, ale wcale nie trzeba tego robić od razu. Ugotowane jarzyny bez tego składnika zachowają swoje walory nawet przez kilka dni. Porcję sałatki warto wymieszać z sosem bezpośrednio przed podaniem. Nadmiar samych ugotowanych warzyw można też zamrozić. Najpierw przekładamy je do szczelnego pojemnika, a potem wstawiamy do zamrażarki. Taką mrożonkę można trzymać najwyżej 3-4 tygodnie.

Jakie produkty odpowiadają za szybsze psucie się sałatki jarzynowej?

Podstawą popularnej sałatki są oczywiście ugotowane warzywa, takie jak pietruszka czy marchewka. Jeśli chcemy dłużej cieszyć się jej smakiem, powinniśmy wiedzieć, jakich składników nie dodawać do niej na zaś.

Jednym z takich produktów jest jajko na twardo. Niestety jest ono dość nietrwałe – podobnie zresztą jak majonez i nie należy dodawać go do potrawy zawczasu. Ugotowane jajko szybko kroimy i wrzucamy do reszty składników na chwilę przed podaniem sałatki. Kolejny produkt, który skraca trwałość sałatki jarzynowej to cebula albo por. Obydwa składniki błyskawicznie się psują, a na dodatek mają wyrazisty, ostry posmak. Z tej przyczyny także najlepiej wrzucić je do sałatki tuż przed zaserwowaniem. Nie inaczej jest w przypadku jabłka i czosnku, które też bardzo często trafiają do specjału. Zarówno pierwszy, jak i drugi składnik lepiej połączyć z sałatką na krótko przed podaniem.

Wystarczy kilka prostych rozwiązań, aby cieszyć się smakiem pysznej sałatki znacznie dłużej. Wyjątkową recepturę na sałatkę jarzynową zdradził Jakub Kuroń. Kucharz dodaje do niej pewien sekretny składnik.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę