Przechowujesz pomidory na blacie w kuchni, ale szybko miękną? Ten problem dotyka większości osób dosyć często, ale jest na to sposób, który sprawi, że pomidory nie zmiękną i nie popsują się w zbyt szybkim tempie.
Po zakupie pomidorów w sklepie często je wypakowujemy z reklamówki i kładziemy na blat lub talerzyk. Jeśli jest ich większa ilość to myślimy, że muszą być zjedzone dość szybko, bo inaczej zmiękną i w efekcie zepsują się. Ale okazuje się, że jest na to sposób, a wiele osób popełnia jeden niespodziewany błąd, który skraca ich świeżość. Sprawdź, czy też go popełniasz i koniecznie go wyeliminuj, a nie pożałujesz.
Przechowujesz pomidory w ten sposób? Skracasz ich świeżość
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że to, w jaki sposób kładziemy pomidory na blacie ma duże znaczenie. Dotyczy to przede wszystkim tych pomidorów, które posiadają jeszcze łodygi, ale nie tylko.
Błędem jest przechowywanie pomidorów szypułkami do dołu. Przez to często robią się szybko miękkie, przedojrzałe, psują się i nie da się ich pokroić. Jak więc zachować ich świeżość na dłużej i jak je przechowywać prawidłowo?
To prosty, ale niezawodny i rewelacyjny sposób, który musi poznać każdy. Wystarczy, że umieścisz pomidory w jednym rzędzie szypułkami do góry. Dzięki temu będą pyszne i nie zmiękną w ciągu kilku dni.