Jeśli do tej pory przechowujesz w lodówce jajka na drzwiczkach to popełniasz duży błąd. Dlaczego? Odpowiedź jest zaskakująca.
Przechowywanie jajek w lodówce wydaje się być czymś oczywistym, ale okazuje się, że wiele osób popełnia błąd. Eksperci z Australii – Australian Eggs – odradzają trzymanie ich na drzwiczkach lodówki w plastikowych pojemnikach. Specjaliści wyjaśniają także termin ważności jajek, dlaczego surowe jajko jest dłużej świeże niż gotowane? Sprawdź!
Przechowujesz tak jajka w lodówce? To błąd, który popełnia prawie każdy
Dlaczego odradza się, by przechowywać jajka na drzwiczkach lodówki? Specjaliści odpowiadają.
Najlepszym sposobem na przechowywanie jajek jest trzymanie ich w oryginalnym, kartonowym pojemniku. W ten sposób jajka nie wysychają tak szybko i nie wchłaniają zapachów innych produktów. Odradza się przechowywanie jajek w specjalnych pojemnikach w lodówce, ponieważ to stanowi spore ryzyko ich uszkodzenia.
Jak długo przechowywać jajka? Wiemy, że nie znoszą one zmiany temperatury, dlatego termin ważności jest bardzo istotny.
Świeże jajka można przechowywać w lodówce do sześciu tygodni, ale zawsze trzeba sprawdzić datę ważności na kartonie.
Dlaczego surowe jajka są dłużej świeże niż te ugotowane? Australijscy eksperci odpowiadają.
Gotowanie jajek w skorupkach pozbawia je warstwy ochronnej, co ułatwia bakteriom wniknięcie przez pory w skorupce. Dlatego jajka ugotowane na twardo trzeba schłodzić w ciągu dwóch godzin i spożyć w ciągu tygodnia.