Przefiltruj olej w ten sposób, a dzięki temu będziesz mógł użyć go ponownie. Poznaj i wypróbuj niezwykle przydatny trik, o którym musi dowiedzieć się każdy.
Olej rzepakowy jest jednym z najbardziej popularnych i często używanych olejów do smażenia. Każdy z nas smażył choć raz coś na głębokim tłuszczu – pączki czy frytki. Większość osób wylewa taki olej po jednym smażeniu, ale okazuje się, że można sporo zaoszczędzić stosując pewien sprytny trik. Sprawdź czy o tym wiedziałeś.
Przefiltruj olej w ten sposób. Efekty będą genialne
Filtrowanie oleju po jednym smażeniu jest świetnym rozwiązaniem ponieważ możemy go ponownie użyć. Wystarczy mieć pod ręką dużą gazę lub pieluchę tetrową i przelać przez to olej kilkukrotnie, by był jasny i przejrzysty. Gazę wymieniaj za każdym razem. Olej przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. To trik, który pozwala zaoszczędzić. Nie wylewaj więc oleju po jednym smażeniu tylko zastosuj ten patent.
Pamiętaj, że filtrowanie oleju jest jednorazowe. To znaczy, że można przefiltrować olej, na którym smażyliśmy coś jednorazowo. Kilkukrotne filtrowanie tego samego oleju jest bardzo niezdrowe dla naszego organizmu, dlatego warto o tym pamiętać.