Przepis na idealną gorącą czekoladę. Na mroźne dni jest w sam raz!

gorąca czekolada
Fot. Pixabay.com

Popularna blogerka kulinarna i uczestniczka wielu programów kulinarnych, Ania Starmach często publikuje swoje propozycje przepisów na różne dania. Tym razem podzieliła się recepturą na idealną gorącą czekoladę.

Nie da się ukryć, że gorąca czekolada w tak mroźne, zimowe dni dla wielu osób jest wybawieniem. Można ją przygotowywać w tradycyjny sposób, ale także wzbogacony o kilka dodatków, które dodadzą jej niesamowitego uroku.

   

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady
400 ml mleka
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru
łyżeczka cukru waniliowego

   

Składniki do dekoracji:

bita śmietana
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy

   

Sposób przygotowania:

Śmietankę i mleko przelewamy do rondelka, po czym dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość zagotowujemy. Gorzką czekoladę kroimy na kawałeczki i również dorzucamy do rondelka, cały czas podgrzewając i mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gotową czekoladę podajemy z łyżką bitej śmietany i odrobiną skórki pomarańczowej.

Jeśli chcemy ograniczyć spożywane w tym daniu kalorie, cukier możemy zastąpić ksylitolem lub zrezygnować z udekorowania czekolady bitą śmietaną. Mimo wszystko warto pamiętać, że nieco słodyczy od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News