Przepis na idealną gorącą czekoladę. Na mroźne dni jest w sam raz!
Popularna blogerka kulinarna i uczestniczka wielu programów kulinarnych, Ania Starmach często publikuje swoje propozycje przepisów na różne dania. Tym razem podzieliła się recepturą na idealną gorącą czekoladę.
REKLAMA
Nie da się ukryć, że gorąca czekolada w tak mroźne, zimowe dni dla wielu osób jest wybawieniem. Można ją przygotowywać w tradycyjny sposób, ale także wzbogacony o kilka dodatków, które dodadzą jej niesamowitego uroku.
Składniki:
REKLAMA
100 g gorzkiej czekolady
400 ml mleka
300 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru
łyżeczka cukru waniliowego
Składniki do dekoracji:
REKLAMA
bita śmietana
skórka otarta z cytryny lub pomarańczy
Sposób przygotowania:
Śmietankę i mleko przelewamy do rondelka, po czym dodajemy cukier i cukier waniliowy. Całość zagotowujemy. Gorzką czekoladę kroimy na kawałeczki i również dorzucamy do rondelka, cały czas podgrzewając i mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gotową czekoladę podajemy z łyżką bitej śmietany i odrobiną skórki pomarańczowej.
Jeśli chcemy ograniczyć spożywane w tym daniu kalorie, cukier możemy zastąpić ksylitolem lub zrezygnować z udekorowania czekolady bitą śmietaną. Mimo wszystko warto pamiętać, że nieco słodyczy od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi.