ciaso milionera
fot. screen Youtube / William’s Kitchen

Ciasto milionera to niezrównany miks karmelu, czekolady i maślanego ciasta kruchego. Prosty i szybki deser, ale z bogatym smakiem. Poznajcie przepis.

Ciasto milionera, znane również jako millionaire’s shortbread, to przysmak rodem ze Szkocji. Złożony jest z 3 pysznych warstw: kruchego spodu, masy kajmakowej i polewy czekoladowej. Możne być podany jako klasyczne ciasto albo batonik, który jest fantastyczną przekąską. Do wykonania ciasta potrzebujemy sporej ilości kajmaku. Warto przyrządzić go samodzielnie – przez mniej więcej 2-3 godziny gotujemy w wodzie puszkę mleka skondensowanego. Jednak nic się nie stanie, gdy skorzystamy z gotowego kajmaku w puszce, np. o smaku kokosowym bądź orzechowym.

Przepis na ciasto milionera

Składniki:

na kruchy spód:
50 g jasnego oraz miałkiego brązowego cukru
125 g masła
175 g mąki pszennej

masa kajmakowa:
1 puszka masy kajmakowej

polewa czekoladowa:
3-4 łyżki masła
170 g mlecznej czekolady (można zmieszać ją z gorzką)

Przygotowanie:
Do naczynia przesiewamy mąkę i łączymy ją z cukrem. Dokładany zimne posiekane masło i całość zagniatamy na aksamitne ciasto. Umieszczamy je na blasze z papierem do pieczenia, robimy nakłucia widelcem i wkładamy do pieca rozgrzanego do temperatury 190°C na około 15-20 minut. Gdy spód się upiecze i nieco przestygnie, rozsmarowujemy na nim kajmak. Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej, powstałą polewę delikatnie studzimy (nie powinna być gorąca, inaczej rozpuści masę kajmakową). Na kajmak wylewamy stopioną czekoladę i cały deser wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Smacznego!

Wskazówka:
Jeżeli nie przepadasz za bardzo słodkimi ciastami, możesz zamiast czekolady mlecznej użyć czekolady gorzkiej. Do deseru przeznacz czekoladę wysokiej jakości, aby wierzchnia warstwa pięknie się błyszczała i była krucha. Ciasto najlepiej włożyć do chłodziarki na całą noc.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę