Przepis na rogaliki, który musisz wypróbować. Rozpływają się w ustach!

rogaliki

Rogaliki z dżemem owocowym, powidłami, czekoladą, kajmakiem, twarożkiem, marmoladą, a może musem jabłkowym? Wszystkie smakują wyśmienicie, a w towarzystwie pysznej, chrupiącej skórki prezentują się jeszcze lepiej i są uwielbiane prawie przez każdego. Poznaj przepis na rogaliki, który musisz wypróbować. Rozpływają się w ustach! Uwaga – znikają w mig z talerza!

   

Rogaliki uwielbiane są chyba przez każdego – można zrobić je z ciasta francuskiego, które gotowe można kupić w sklepie lub te, kojarzone z wypiekami u babci – drożdżowe. Można robić je w wielu różnych wersjach, z kilkoma dodatkami. Pachnące, miękkie i puszyste, z ulubionym nadzieniem – to przekąska, która jest idealna, ponieważ są proste w wykonaniu.

Szukasz prostego przepisu na pyszne rogaliki drożdżowe? Przybywamy z pomocą – oto najlepszy przepis, który musisz wypróbować! Rogaliki rozpływają się w ustach, idealnie wyrastają i rozwarstwiają, a dzięki temu zaskakują lekkością i puszystością!

   

Przepis na rogaliki – obłędnie smaczne i lekkie

rogaliki

Składniki:

   

Zaczyn:

» 20 g drożdży świeżych lub 7 g instant

» 1 łyżka cukru

» 1 łyżka mąki

» 50 ml ciepłej (nie gorącej) wody

Ciasto:

» 150 ml ciepłego (nie gorącego) mleka

» 420 g mąki pszennej

» 3 łyżki cukru pudru

» 90 g rozpuszczonego masła

» 2 żółtka

Przygotowanie:

Na początku zrób zaczyn z podanych składników. Jeśli korzystasz z suszonych drożdży instant to wystarczy, że wsypiesz je do składników z rozczynu, wymieszasz za pomocą łyżeczki i dodasz do ciasta. Nie ma potrzeby czekać aż rozczyn podrośnie tylko od razu dodaje się wymieszane składniki do ciasta.

Zobacz także:  Większość osób popełnia ten błąd w trakcie gotowania makaronu

Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, to dodaj go do osobnego naczynia, a następnie wsyp mąkę i pozostałe składniki. Wyrabiaj ręcznie przez 5 minut – do momentu aż ciasto będzie jednolite, gładkie i nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.




Po tym czasie ciasto wyłóż na blat i rozwałkuj na okrągły kształt. Nożem podziel ciasto na podłużne trójkąty. Na każdym z nich umieść łyżeczkę gęstego dżemu, marmolady, czekolady lub dowolny ulubiony dodatek. Zwijaj ciasto w rulonik w taki sposób, aby nadzienie nie miało możliwości wypłynąć ze środka. Nadaj mu kształt rogalika.

Tak przygotowane rogaliki wyłóż na blaszkę, posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do piekarnika. Piecz do zarumienienia w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut. Pyszne i pachnące rogaliki oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem, opcjonalnie przed włożeniem do piekarnika możesz posypać płatkami migdałów. Nadadzą rogalikom jeszcze większej chrupkości.

Smacznego!

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News