Seler jest niewątpliwie jednym z tych warzyw, które wzbudzają w nas różne emocje. Jego smak jest wyjątkowo specyficzny, jednak właściwości zdrowotne sprawiają, że każdy powinien go spożywać.
Zwłaszcza w letnich okresach zupy krem są znakomitym pomysłem na smaczne, pożywne, a jednocześnie lekkie posiłki. Poniższy przepis na zupę krem z selera jest najlepszym przykładem takiego posiłku.
Składniki:
ok. 900 g korzenia selera (1 duża sztuka)
2 l bulionu warzywnego
250 ml mleka (krowiego lub roślinnego, jeśli przygotowujemy krem wegański)
1 duży ziemniak
biała część 1 pora
1 jabłko (najlepiej twarde i soczyste)
olej roślinny
przyprawy: duża szczypta gałki muszkatołowej, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki na grzanki czosnkowe:
czerstwe pieczywo (4 kromki pokrojone w niedużą kostkę)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
przyprawy: sól, mała szczypta tymianku i opcjonalnie majeranku
Sposób przygotowania:
Do garnka z grubym dnem wlewamy 3-4 łyżki oleju i rozgrzewamy je na średnim ogniu. Warzywa myjemy i suszymy. Od pora odkrawamy białą część i siekamy go w talarki, po czym wrzucamy do oleju. Ogień zmniejszamy do minimum i dusimy przez 7 minut. W międzyczasie obieramy ziemniaka i selera oraz jabłko, z którego wycinamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy w małe kawałki, wszystko wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem.
Całość gotujemy przez około 25 minut. W międzyczasie pieczywo wkładamy do głębokiego talerza, przeciskamy czosnek przez praskę, dodajemy oliwę z oliwek, sól i zioła, a następnie wszystko dokłądnie mieszamy. Grzanki na chwilę wrzucamy na patelnię. Wracamy do zupy. Dodajemy szklankę mleka, solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę i miksujemy, aż uzyskamy krem.